Σκοτεινή αναζήτηση ακρωτηριασμένου παραλογισμού

Στο θέατρο Αργώ
Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014 08:40
A- A A+

Εξελισσόμενη σε «πραγματικό» χρόνο 90 λεπτών μέσα στο δωμάτιο ενός φτηνού ξενοδοχείου, η οδύσσεια της αναζήτησης ενός κομμένου χεριού, πυροδοτεί κωμικές και σουρεαλιστικές καταστάσεις, σε έναν ατελείωτο παραλογισμό.

Το τελευταίο έργο του πολυβραβευμένου Μάρτιν ΜακΝτόνα, «Ο κουλοχέρης του Σποκέιν», παρουσιάζεται για τρίτη χρονιά, σε σκηνοθεσία του Νίκου Χανιωτάκη, με νέα διανομή, στο θέατρο Αργώ.

Φιλοσοφία με σουρεαλιστική διάθεση

Στη σκοτεινή κωμωδία που γράφτηκε το 2010, ο συγγραφέας φιλοσοφεί, γράφοντας πέρα για πέρα κωμικά και - μέσα από ένα σουρεαλιστικό φίλτρο και γερές δόσεις μαύρου χιούμορ - μιλά για την απώλεια της αθωότητας, την εσωτερική έλλειψη, το ανικανοποίητο, τη διαρκή αναζήτηση για αυτό που θα μας ολοκληρώσει, τη θέληση για επιβίωση.

Ένας ανάπηρος και συνεσταλμένος άνθρωπος ψάχνει εδώ και 32 χρόνια, ανάμεσα σε εμπόρους που διακινούν πτώματα, το ακρωτηριασμένο αριστερό του χέρι. Κινεί γη και ουρανό για ένα άκρο του, που και να το βρει, δε θα του χρησιμεύσει σε κάτι. Αυτή η «παράλογη» αναζήτηση σηματοδοτεί και το παράλογο και αδίστακτο του κουλοχέρη. Όμως, τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται, όταν δύο μικροαπατεώνες μπλέκονται στα πόδια του, προσπαθώντας να του πουλήσουν ένα χέρι, που δεν είναι δικό του.

Από τα πιο πολύπλευρα ταλέντα

Ο ιρλανδικής καταγωγής θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης κινηματογράφου, Μάρτιν ΜακΝτόνα, θεωρείται ένα από τα πιο πολύπλευρα ταλέντα της Μεγάλης Βρετανίας. Έχει καταξιωθεί ως σημαντικός θεατρικός συγγραφέας από νεαρή ηλικία και έχει λάβει πολλές θεατρικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων: το βραβείο Ολίβιε καλύτερης νέας κωμωδίας για το έργο «Ο υπολοχαγός του Ίνισμορ» και τα βραβεία Ολίβιε καλύτερου νέου θεατρικού έργου και Drama Desk Award εξαιρετικού θεατρικού έργου για τον «Πουπουλένιο».
Και ενώ τα πολυβραβευμένα θεατρικά του κάνουν μεγάλη επιτυχία τόσο στη Μεγάλη Βρετανία, όσο και στο εξωτερικό, η πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα στον κινηματογράφο, το 2004, με τη μικρού μήκους ταινία «Six shooter», έχει βραβευθεί με Όσκαρ. Κινηματογραφικά, έγινε γνωστός από τις ταινίες: «In Bruges» (Αποστολή στην Μπριζ) του 2008 και «Οι 7 ψυχοπαθείς» του 2012.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση - σκηνοθεσία: Νίκος Χανιωτάκης, σκηνικά: Μαντώ Ψυχουντάκη, κοστούμια: Αλεξία - Γκλόρια Σαπέρα, Κέλλυ Νικολάου, βοηθός σκηνοθέτη: Γεράσιμος Σκαφίδας, μακιγιάζ: Ελένη Χανιωτάκη. Ερμηνεύουν: Τάκης Σπυριδάκης, Ντάνυ Γιαννακοπούλου, Γεράσιμος Σκαφίδας (εναλλάξ με τον Νίκο Χανιωτάκη), Σαμουήλ Ακίνολα.

Πληροφορίες
Θέατρο Αργώ, Ελευσινίων 15 - Μεταξουργείο (στάση Μετρό: Μεταξουργείο), τηλ.: 210 5201684, 6972 983228. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κυριακή: 18.30, Δευτέρα και Τρίτη: 21.00. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό - συνταξιούχων - πολυτέκνων: 10 ευρώ, ανέργων: 5 ευρώ.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς