Κεφαλονιά: Προσωρινά μη κατοικήσιμο το 5% των κτηρίων

Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014 19:22
UPD:19:23
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΟΣ

Μεγάλες καταστροφές έχουν υποστεί οι εργατικές κατοικίες στο Ληξούρι από τον προχθεσινό σεισμό στην Κεφαλονιά.

A- A A+

Μικρότερο του 5% θα είναι  το ποσοστό των κτηρίων της Κεφαλονιάς που θα κριθούν «προσωρινά μη κατοικήσιμα», λόγω των ζημιών από τον σεισμό, σύμφωνα με τον γγ Δημοσίων Έργων Σ. Σιμόπουλο, έπειτα  και από τους ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών.

Ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο το ποσοστό αυτό πιθανότατα θα μειωθεί ακόμα περισσότερο, κατεβαίνοντας στο 2% όταν θα γίνει και ο δευτεροβάθμιος έλεγχος.

Όπως είπε ο ίδιος, επικαλούμενος στοιχεία της ΔΕΗ στην Κεφαλονιά υπάρχουν περίπου 33.000 συνδέσεις ηλεκτροδότησης, ενώ όσον αφορά στις αυτοψίες, είπε ότι έως σήμερα έχουν γίνει 1.050 αυτοψίες, πρωτοβάθμιου ελέγχου, από τις οποίες προκύπτει για ένα ποσοστό 50% ο χαρακτηρισμός «προσωρινά μη κατοικήσιμο».

Υπάρχουν επίσης σε εκκρεμότητα 500 αιτήσεις για αυτοψία. Οι αιτήσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, αφορούν «πιθανώς μη κατοικήσιμα κτήρια».

«Από τα παραπάνω προκύπτει λοιπόν ότι το ποσοστό των κτηρίων του νησιού που κατά τον πρωτοβάθμιο έλεγχο θα κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμο, δε θα υπερβαίνει σε καμία περίπτωση το 5%. Το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κατά τον δευτεροβάθμιο έλεγχο, θα μειωθεί στο 1/3, δηλαδή στο 2%. Η Κεφαλονιά άντεξε» κατέληξε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων.

Νωρίτερα το  υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε ότι ελέγχθησαν  53 σχολικές μονάδες, από τις οποίες έξι χρήζουν άμεσων επισκευών πριν την επαναλειτουργία τους. Ζημιές έχουν υποστεί  και το Γυμνάσιο Αγίας Θέκλας, το Γυμνάσιο Ληξουρίου και το ΕΠΑΛ Ληξουρίου. Οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες κρίθηκαν κατάλληλες για χρήση άμεσα.

Επίσης επιθεωρήθηκαν τα δυο γενικά νοσοκομεία του νησιού, μία προνοιακή δομή και 14 περιφερειακά - αγροτικά ιατρεία.

Το σημαντικότερο πρόβλημα έχει καταγραφεί στο γενικό νοσοκομείο Ληξουρίου «Ματζαβινάτειο», όπου διαπιστώθηκαν ρωγμές στο σκυρόδεμα τριών υποστυλωμάτων, ενώ αρκετές ρωγμές παρουσιάζουν και τα κτήρια του νοσοκομείου Αργοστολίου, το κέντρο Υγείας Αργοστολίου και το αγροτικό ιατρείο Χαβδάτων.

Στις υπόλοιπες υποδομές υγείας τα περισσότερα κτήρια παρουσιάζουν μικρές, έως πολύ μικρές ζημιές στην τοιχοποιία.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή