Την εκ νέου διαβούλευση του ν/σ για το ΠΕΔΥ ζήτησε ο ΙΣΑ

Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014 17:40
UPD:17:47
Eurokinissi/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλης ζήτησε την εκ νέου διαβούλευσή του νομοσχεδίου κάνοντας λόγο  για τεράστια κενά που αφήνει το νομοσχέδιο (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Την ανάγκη απόσυρσης του νομοσχεδίου για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας  (ΠΕΔΥ) ζήτησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλης από τον υφυπουργό Υγείας Αντ. Μπέζα κατά την έκτακτη συνάντηση που είχαν σήμερα

Ο κ. Πατούλης ζήτησε την εκ νέου διαβούλευσή του νομοσχεδίου κάνοντας λόγο  για τεράστια κενά που αφήνει το νομοσχέδιο.

Για τους γιατρού του ΕΟΠΥΥ

Ως πρωταρχικής σημασίας τροποποίηση ο κ. Πατούλης ανέφερε τη δυνατότητα προσαρμογής των γιατρών των Μονάδων ΕΟΠΥΥ στο νέο σύστημα. Συγκεκριμένα ζήτησε την πρόβλεψη για την κατάργηση των ιδιωτικών τους ιατρείων να ισχύεις από τη χρονική στιγμή που οι γιατροί θα τοποθετηθούν σε συγκεκριμένη θέση και μετά την τελική τους κρίση, ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στις μονάδες των ΥΠΕ (Υγειονομικών Περιφερειών), αντί, όπως λέει, του βίαιου λουκέτου που ορίζει το Νομοσχέδιο μέσα από ένα ακαθόριστο μελλοντικό εργασιακό πλαίσιο, αφήνοντας όλους τους γιατρούς αίολους.

Ακόμη ο ΙΣΑ ζήτησε να έχουν δικαίωμα συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ όλοι οι γιατροί και να έχουν δικαίωμα εξέτασης από ειδικό γιατρό όλοι οι ασθενείς, χωρίς υποχρεωτικά να μεσολαβεί ο οικογενειακός γιατρός, θέσεις τις οποίες είδε με θετικό μάτι ο κ.Μπέζας.

Για την κατάργηση του πλαφόν από τη συνταγογράφηση

Όσον αφορά στο αίτημα για την πλήρη κατάργηση του πλαφόν τόσο από τη συνταγογράφηση όσο και από τις παρακλινικές εξετάσεις, ο κ. Μπέζας ενημέρωσε ότι:

Προωθείται έκδοση νέας Υπουργικής Απόφασης για την εξαίρεση συγκεκριμένων κατηγοριών ιατρών και ασθενών από τα μηνιαία όρια συνταγογράφησης για το 2014.

Συγκεκριμένα, πρόκειται να εξαιρεθούν χρόνιοι νεφροπαθείς τελικού σταδίου, καρδιοπαθείς τελικού σταδίου, ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια και μεταμοσχευθέντες ασθενείς.

Επίσης, θα εξαιρεθούν από το πλαφόν οι νοσοκομειακοί ιατροί που συνταγογραφούν για ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία και θα θεωρηθούν ως νεοεισερχόμενοι ιατροί (η επιτρεπόμενη δαπάνη θα αντιστοιχεί στο 80% της ειδικότητάς τους) εκτός από αυτούς που έχουν ξεκινήσει να συνταγογραφούν κατά τη διάρκεια του 2013 και αυτοί που έχουν ξεκινήσει τα έτη 2011 και 2012.

Ακόμη με ανακοίνωσή του ο κ. Μπέζας τονίζει ότι η δαπάνη για τα εμβόλια, τους ορούς και τα παράγωγα αίματος που συνταγογραφούνται δεν συμπεριλαμβάνονται ήδη στη φαρμακευτική δαπάνη και επομένως δεν προστίθενται στο πλαφόν των ιατρών.

Για τις ελεγκτικές εταιρείες

Ο κ.Μπέζας, σύμφωνα με τον ΙΣΑ, έκρινε θετική την πρόταση για τις ελεγκτικές εταιρείες.

Συγκεκριμένα ο ΙΣΑ προτείνει να πραγματοποιηθεί από τις ελεγκτικές εταιρείες μόνο ο κλινικός έλεγχος, ενώ η εκκαθάριση των δαπανών των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών να γίνει από τους υπαλλήλους των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ, ώστε να ελαττωθεί σε σημαντικό βαθμό η οικονομική επιβάρυνση των γιατρών του ΙΣΑ.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Όσον αφορά στην ανησυχία του ΙΣΑ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2010, 2011, 2012, το 10% για το 2012 και το 2013, καθώς και τις οφειλές των μικρών Ταμείων που εισήλθαν στον ΕΟΠΥΥ μετά 1/1/2012, ο υφυπουργός Υγείας, φέρεται να καθησύχασε το δ.δ. του ΙΣΑ ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διαγραφής, ενώ δε δεσμεύτηκε για χρονοδιάγραμμα στην αποπληρωμή των ανωτέρω οφειλών, λέγοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις διαδικασίες στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, με το οποίο θα επικοινωνήσει άμεσα για τη διευθέτηση των πληρωμών.

Για το συμψηφισμό τω οφειλών

Σχετικά με τον συμψηφισμό των οφειλών στο rebate και το clawback, ο κ. Πατούλης τόνισε  το αίτημα του Πανυγειονομικού Μετώπου να χρεωθούν τα ανωτέρω «χαράτσια» στους γιατρούς από το υπόλοιπο 10% των οφειλών 2012 και 2013 και όχι συμψηφίζοντας τα ποσά αυτά στις τρέχουσες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς, θέση που ο υφυπουργός δήλωσε ότι θα διερευνήσει για την εφαρμογή του.

Επίσης, δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην αδικία έναντι των γιατρών από τη μη απόδοση των παρακρατηθέντων φόρων προς τις αρμόδιες ΔΟΥ και τον κίνδυνο να διπλοπληρώσουν οι γιατροί τον ίδιο φόρο λόγω καθυστέρησης της γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης των εγγράφων από τον ΕΟΠΥΥ, το υπουργείο Οικονομικών στις ΔΟΥ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή