«Ναι» στην ένταξη της Τουρκίας, «όχι» στα δημοφηφίσματα είπαν οι Πράσινοι

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2004 17:33
A- A A+

Την υποστήριξή τους στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και την αντίθεσή τους στην ιδέα διεξαγωγής δημοψηφισμάτων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη οι ευρωβουλευτές της Ομάδας των Πρασίνων - Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (EFA).

«Ολόκληρη η ομάδα τάσσεται υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, συμπρόεδρος των Πρασίνων-EFA, κατά την πρώτη ημέρα του ετήσιου συνεδρίου της Ομάδας που διαθέτει 42 βουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ωστόσο ο Κον Μπεντίτ κάλεσε και τους Τούρκους να αποδεχθούν την ιδέα των «ειδικών διαπραγματεύσεων» με την Ε.Ε.. «Πολλοί Τούρκοι δηλώνουν ότι θέλουν να έχουν την ίδια μεταχείριση με άλλες χώρες, όπως η Μάλτα ή η Ρουμανία. Έχουν όμως άδικο, η Τουρκία δεν είναι ούτε Μάλτα, ούτε Ρουμανία», σημείωσε για να παρατηρήσει ότι «έχουμε ανάγκη από ειδικές διαπραγματεύσεις, διότι η περίπτωση της Τουρκίας είναι πολύ πιο περίπλοκη».

Ο Κον Μπεντίτ τάχθηκε παράλληλα κατά της ιδέας του γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ και των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σχετικά με την ένταξη ή μη της Τουρκίας στην Ε.Ε.. Όπως εξήγησε, τα δημοψηφίσματα αυτά κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν συζητήσεις του τύπου «υποστηρίζετε τους μουσουλμάνους, μισείτε τους μουσουλμάνους».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή