«Τα ΜΜΕ δυσχεραίνουν την προσπάθεια βελτίωσης των ελληνοαλβανικών σχέσεων»

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2004 18:46
A- A A+

Σε ιδιαίτερα καλό, όπως χαρακτηρίστηκε από όλες τις πλευρές, κλίμα πραγματοποιήθηκαν σήμερα στα Τίρανα οι συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Φάτος Νάνο και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα, στις οποίες συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ημίωρη συνάντηση των κ.κ. Στεφανόπουλου και Νάνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι θέματα, όπως οι Τσάμηδες, ανάγονται στην Ιστορία και πρέπει να σταματήσουν να απασχολούν τους πολιτικούς, χρέος των οποίων είναι να σχεδιάζουν το μέλλον, άποψη που βρήκε σύμφωνο και τον αλβανό πρωθυπουργό.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Στεφανόπουλος έθεσε στον κ.Νάνο αλλα και στον κ. Μπερίσα το θέμα των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στο νότο, τονίζοντας πως πρέπει να εφαρμοστούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ο αλβανικός Τύπος δίνει μεγάλη δημοσιότητα στην επίσκεψη του Ελληνα προέδρου με έμφαση τα όσα είπε για τους Τσάμηδες. Με αφορμή το θέμα αυτό ο κ. Στεφανόπουλος προχώρησε, κατά τη συνάντηση του με το δήμαρχο Τιράνων Εντι Ράμα, σε σχόλιο για το ρόλο των ΜΜΕ στις ελληνοαλβανικές σχέσεις λέγοντας πως δυσχεραίνουν την προσπάθεια βελτίωσής τους.

Ο κ. Στεφανόπουλος είχε επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Σερβετ Πελούμπι και αύριο θα συνεχίσει την περιοδεία του σε χωριά της ελληνικής μειονότητας στο νότο.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βοηθά την Αλβανία

Η Ελλάδα έχει ενισχύσει οικονομικά την Αλβανία από το 1998 έως σήμερα με το ποσό των 190.000.000 ευρώ, χρήματα που δόθηκαν είτε στην αλβανική κυβέρνηση, είτε σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα, ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, μετά τη συνάντηση που είχε στα Τίρανα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Αναστας Αντζέλι.

Τον διαβεβαίωσε πως βούληση της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί η οικονομική βοήθεια και συνδρομή σε όλους τους τομείς. Μάλιστα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, η Ελλάδα θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου από τους Αγίους Σαράντα στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Στυλιανίδης κάθε χρόνο εισρέουν στην Αλβανία περί τα 700.000.000 ευρώ προερχόμενα από εμβάσματα Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, η οποία είναι ο πρώτος επενδυτής στην χώρα με την παρουσία διακοσίων επιχειρήσεων και επενδυμένο ποσό 460.000.000 ευρώ.

Oπως είπε η Ελλάδα καταλαμβάνει στην Αλβανία τη δεύτερη θέση μετά την Ιταλία στις εμπορικές συναλλαγές κατέχοντας ποσοστό 30%.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή