«Το περιβάλλον και εγώ» στο νέο ψηφιακό Πλανητάριο

Πρεμιέρα την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου
Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2014 11:40
A- A A+

Την ψηφιακή παράσταση με τίτλο «Το Περιβάλλον και Εγώ»  παρουσιάζει το νέο ψηφιακό Πλανητάριο, σήμερα, Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου.
Πρόκειται για μια εντυπωσιακή παράσταση που αντιμετωπίζει με επιστημονική ακρίβεια και σαφήνεια όλα τα πολύπλοκα και καυτά θέματα σχετικά με την αλόγιστη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον,  η οποία έχει κυριολεκτικά «βραχυκυκλώσει» τις φυσικές διαδικασίες ανακύκλησης. Η σημασία και η αναγκαιότητα της παρουσίασης αυτής είναι ευνόητη για την επιβίωση του ανθρώπου, και των άλλων ειδών ζωής, στον γαλαζοπράσινο πλανήτη μας.

Εικονική περιπέτεια που κόβει την ανάσα

Σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες,  η βλαπτική μας δράση συμβάλλει, μεταξύ των άλλων, και στο «φαινόμενο του θερμοκηπίου» και την κλιματολογική αλλαγή με τυφώνες, καταιγίδες, ξηρασίες και άλλες φυσικές καταστροφές που συνδέονται άμεσα με τις αλλαγές στο κλίμα της Γης. Όλα αυτά θα προβάλλονται μέσα στον εντυπωσιακό τεράστιο θόλο του Πλανηταρίου, με μια εικόνα που κόβει την ανάσα και μετατρέπει την παράσταση σε μια εικονική περιπέτεια που μένει  αξέχαστη.

Την ημέρα της πρεμιέρας, δηλαδή την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014, θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις (ώρες 18:00, 19:30 και 20:30) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Απαραίτητα είναι μόνο τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 17:30 της ίδιας ημέρας. Την ημέρα αυτή, την παράσταση θα προλογίσει ο κ. Βασίλης Κωστόπουλος, πρόεδρος του Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ε.Κ.Β.Α.Α.).  Σημειώνεται, ότι η παράσταση «Το Περιβάλλον και Εγώ» εντάσσεται στο τρέχον πρόγραμμα του Πλανηταρίου, από την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου.

Επισκόπηση του παγκόσμιου κλιματικού συστήματος

Η παράσταση «Το περιβάλλον και εγώ» είναι μια σύντομη επισκόπηση του παγκόσμιου κλιματικού συστήματος, καθώς και των τρόπων με τους οποίους η ανθρώπινη παρέμβαση επιδρά στα οικοσυστήματα  και στις κλιματολογικές αλλαγές. Κάθε χρόνο δεκάδες δισεκατομμύρια τόνοι αέριων ρύπων από τις ανθρώπινες δραστηριότητες ανέρχονται στην ατμόσφαιρα, και θα μας κατατρέχουν για δεκάδες χρόνια στο μέλλον.

Σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες, η βλαπτική τους δράση επιτείνει το φυσικό «φαινόμενο του θερμοκηπίου» με πρώτο και ορατό σε όλους αποτέλεσμα το λιώσιμο των πάγων στους πόλους και στις οροσειρές.

Πολλά είδη φυτών και ζώων αναμένεται έτσι να εξαφανιστούν, καθώς δεν θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες, ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας θα δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση στις εύκρατες περιοχές ασθενειών, που μέχρι τώρα εμφανίζονταν μόνο σε θερμές περιοχές. Οι κλιματολογικές αλλαγές που για δισεκατομμύρια χρόνια καθορίζονταν αποκλειστικά από φυσικά φαινόμενα, καθορίζονται πλέον σε σημαντικό βαθμό από τον άνθρωπο, γεγονός για το οποίο τα ευρήματα της επιστήμης δεν αφήνουν καμία αμφιβολία.

Η παράσταση αντιμετωπίζει με εγκυρότητα και σαφήνεια όλα τα ανωτέρω πολύπλοκα και καυτά θέματα της επικαιρότητας, αναδεικνύοντας παράλληλα τα προβλήματα της ρύπανσης, καθώς και την σημασία της ανακύκλωσης, των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, του περιορισμού της σπατάλης σε νερό και ενέργεια κ.ά.. Η σημασία και η αναγκαιότητα της παρουσίασης αυτής είναι άλλωστε ευνόητη για την επιβίωση του ανθρώπου, και των άλλων ειδών ζωής, στον  πλανήτη μας.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς