Γ. Φίσερ: Ημέρα ορόσημο κατά της τρομοκρατίας η τουρκική ένταξη

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2004 13:47
A- A A+

«Ημέρα ορόσημο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» χαρακτήρισε την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, σε συνέντευξή του στα ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC.

«Εξευρωπαϊσμός σημαίνει εκσυγχρονισμός και ο εκσυγχρονισμός μίας ισλαμικής χώρας με την ένταξή της στο πλαίσιο των αξιών της Ευρώπης θα ήταν σχεδόν ημέρα ορόσημο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Γιόσκα Φίσερ προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα είχε θετικά αποτελέσματα αντίστοιχα με την απόβαση στη Νορμανδία τον Ιούνιο του 1944.

«Θα ήταν η πιο θετική πρόκληση απέναντι σε όλες τις ολοκληρωτικές ιδέες και απέναντι στην τρομοκρατία», σημείωσε ο κ. Φίσερ. Αλλά «η Τουρκία δεν είναι μια χώρα μεσαίου μεγέθους» και «το κεφαλαιώδες ερώτημα είναι εάν η Ευρώπη θα είναι ικανή να “χωνέψει” την έλευση ενός τέτοιου μέλους», παρατήρησε.

«Η Ευρώπη έχει δώσει υποσχέσεις στην Τουρκία από το 1963», επισήμανε ο κ. Φίσερ. «Μετά από 40 χρόνια υποσχέσεων, (μία άρνηση στην Αγκυρα) θα είχε πολύ αρνητικές συνέπειες», «ειδικά μετά την 11η Σεπτεμβρίου θα έσπρωχνε τη χώρα στην αγκαλιά του εξτρεμισμού», υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή