Νικαράγουα: Τρίτη θητεία θα διεκδικήσει ο πρόεδρος Ορτέγα

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014 00:49
UPD:00:53
EPA/Ismael Francisco

Ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα.

A- A A+

Ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα θα μπορέσει να διεκδικήσει και Τρίτη θητεία αφού το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε την Τετάρτη σχετική τροποποίηση του Συντάγματος.

Ωστόσο Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν την τροποποίηση ως αντιδημοκρατική και οι περισσότεροι εξ αυτών απείχαν από την ψηφοφορία.

Σημειώνεται ότι πριν την αλλαγή ένας πολιτικός μπορούσε να αναδειχθεί μόνον για δύο θητείες και όχι διαδοχικές, στην προεδρία.

Η τροποποίηση αυτή επιτρέπει επίσης στον πρόεδρο να εκδίδει διατάγματα και προβλέπει ότι ένας υποψήφιος θα μπορεί να κερδίζει από τον πρώτο γύρο με απλή πλειοψηφία, καταργώντας ουσιαστικά την διεξαγωγή δεύτερου γύρου.

Η αντιπολίτευση αλλά και οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχίες για τους δημοκρατικούς θεσμούς εξαιτίας της τροποποίησης αυτής.

Πάντως η βουλή, όπου το Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης των Σαντινίστας (FSLN) διαθέτει τις 63 από τις 92 έδρες, την ενέκρινε.

Ο Ορτέγα, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πιο σκληρούς αντιπάλους των ΗΠΑ στον ψυχρό πόλεμο, η αμερικανική κυβέρνηση τον αντιμετώπιζε με ανοικτή εχθρότητα κι υποστήριζε το ακροδεξιό αντάρτικο κίνημα των Κόντρας, δεν έχει ανακοινώσει εάν και κατά πόσον θέλει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα το 2016, αλλά γενικά οι περισσότεροι πολιτικοί παρατηρητές αναμένουν ότι θα είναι υποψήφιος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή