Eρευνα: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος καρκίνου μετά από καρδιακή προσβολή

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014 10:04
UPD:10:04
Shutterstock

Παρόλο που οι ασθενείς που επιβιώνουν από καρδιακή προσβολή γίνονται περισσότεροι, αυξάνονται παράλληλα τα περιστατικά καρκίνου μετά από το επεισόδιο.

A- A A+

Μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο διατρέχουν οι ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο.

Το συμπέρασμα προέκυψε από μελέτη επιστημόνων της Mayo Clinic στις ΗΠΑ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι παρόλο που οι ασθενείς που επιβιώνουν από καρδιακή προσβολή γίνονται περισσότεροι, αυξάνονται παράλληλα τα περιστατικά καρκίνου μετά από το επεισόδιο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό μπορεί να προκαλείται από τις παρενέργειες των θεραπειών ή και από μηχανισμούς που έχουν άμεση σχέση με τη φυσιολογία της καρδιακής προσβολής, όπως είναι η φλεγμονή.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην επιστημονική έκθεση, τα τελευταία χρόνια η θνησιμότητα είναι αυξημένη στη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών, γι' αυτό και οι γιατροί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα έπειτα από μελέτη στοιχείων που συγκέντρωσαν από 596 ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή κατά τα διαστήματα 1979 – 1990 και 1991 – 2002.

Σύμφωνα με την έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, κατά το πρώτο διάστημα ο κίνδυνος για τους ασθενείς έφτανε το 48%, ενώ στο δεύτερο είχε φτάσει το 86%!

Όπως τόνισε η δρ Veronique Roger, από την επιστημονική και τη συντακτική ομάδα των ερευνητών, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ξεκάθαρα πόσο απαραίτητη είναι η ολιστική προσέγγιση της κατάστασης των ασθενών, δηλαδή η αντιμετώπιση κάθε ασθενή ως οντότητα με τους βιολογικούς, συναισθηματικούς και κοινωνικούς παράγοντες που τον καθορίζουν και επηρεάζουν και όχι εξετάζοντας μόνο τα συμπτώματα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή