Μπούκερ για «Το όριο της ομορφιάς»

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2004 18:04

A- A A+

Στα μυθιστορήματά του «Η βιβλιοθήκη της πισίνας», «Τα σκοτεινά μονοπάτια του έρωτα», και «Το όριο της ομορφιάς» κυριαρχεί η μονομανία του ομοφυλοφιλικού έρωτα. Οι ήρωες μοιάζουν να κινούνται σε έναν μικρόκοσμο απομονωμένο, όπου ο έρωτας είναι αυστηρά γένους αρσενικού.

Στη γραφή του συνυπάρχουν το δράμα και η φάρσα. Στη Βρετανία θεωρείται επίγονος του Οσκαρ Γουάιλντ.

Πρόκειται για τον Αλαν Χόλινγκχερστ, στον οποίο απονεμήθηκε φέτος το λογοτεχνικό βραβείο Μπούκερ για το μυθιστόρημά του «Το όριο της ομορφιάς», που έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από τους κριτικούς.

Η επιτροπή επιβεβαίωσε ότι είναι η πρώτη φορά στα 36 χρόνια του θεσμού που το βραβείο απονέμεται σε ένα μυθιστόρημα με θέμα την ομοφυλοφιλία. Για τον Χόλινγκχερστ πάντως ήταν η δεύτερη φορά που ήταν υποψήφιος για το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 στερλινών.

Στο πρώτο του μυθιστόρημα «Η βιβλιοθήκη της πισίνας» το 1988 πρωταγωνιστούν δύο αριστοκράτες ομοφυλόφιλοι, ο ένας νεαρός και ο άλλος ηλικιωμένος λόρδος. Και οι δυο ήρωες πάσχουν από AIDS, το όνομα της ασθένειας ωστόσο δεν αναφέρεται πουθενά. Οι γλαφυρές περιγραφές και η εμμονή στις ηδονές παραπέμπουν στον «Ντόριαν Γκρέι».

Το 1993 ο Χόλινγκχερστ επελέγη ως ένας από τους Καλύτερους Νέους Μυθιστοριογράφους, από τους λίγους συγγραφείς στη Βρετανίας που χωρίς καμία αμφισβήτηση μπήκε στη λίστα για τους 20 καλύτερους συγγραφείς κάτω από τα σαράντα. Το δεύτερο μυθιστόρημά του, «Τα σκοτεινά μονοπάτια του έρωτα», εκδόθηκε έναν χρόνο μετά, με κυρίαρχο στοιχείο, και σε αυτό, την ίδια ερωτική εμμονή, το ίδιο βασανιστικό πάθος, που ορίζει τη ζωή του, κατευθύνει τη σκέψη του, καταδυναστεύει τα όνειρά του, και θυμίζει την ταινία του Λουκίνο Βισκόντι «Ερωτας στη Βενετία». Το βιβλίο είναι έμπλεο αναφορών στη λογοτεχνία, στην τέχνη και στην ιστορία.

Στο βιβλίο του «Το όριο της ομορφιάς» ο Χόλινγκχερστ αφηγείται την ιστορία ενός αποφοίτου της Οξφόρδης που ζει στο σπίτι ενός φιλόδοξου συντηρητικού πολιτικού, τη δεκαετία του 1980. Ο ήρωας διατηρεί δεσμό με έναν μαύρο εργάτη του δήμου αλλά στη συνέχεια ερωτεύεται έναν κοκαϊνομανή εκατομμυριούχο. Στην πιο αξιομνημόνευτη σκηνή του μυθιστορήματος, ο ήρωας, υπό την επήρεια ναρκωτικών, χορεύει σε ένα πάρτι με την Μάργκαρετ Θάτσερ.

Γεννημένος το 1954 ο Αλαν Χόλινγκχερστ, μοναχοπαίδι ενός τραπεζικού στελέχους στο Μπερκσάιρ, φοίτησε στο Magdalen College στην Οξφόρδη. Αρχισε να γράφει στο Miller's London Review of Books. Για ένα μικρό διάστημα δίδαξε στο University College, στο Λονδίνο. Εργάστηκε επί 12 έτη στο «Times Literary Supplement». Από το 1981 ζει μόνος στο Λονδίνο, αφοσιωμένος «στη μακρά μονήρη διαδικασία συγγραφής», η οποία του επιτρέπει να προβάλει αυτό που θα επιθυμούσε, ενώ ταυτόχρονα επίμονα προσπαθεί να αποφύγει.

Προτεινόμενα για εσάς