Τι αλλάζει σε ΕΛΑΣ, Πυροσβεστική και ΓΓΠΠ

Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 17:13
UPD:06/02/2014 20:11
EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
A- A A+

Κατάργηση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και δημιουργία ενός επιτελείου που θα επιβλέπει τρεις αυτόνομους κλάδους προβλέπεται στο νομοσχέδιο  «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη» που παρουσίασε ο υπουργός, Ν. Δένδιας.

Το νομοσχέδιο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και έχει ως στόχο την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης των Σωμάτων Ασφαλείας και των υπηρεσιών τους, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Υπουργείο Δημόσιας Τάξης- Αστυνομία

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, ο κ. Δένδιας στάθηκε στα βασικά σημεία του, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η ίδρυση στο υπουργείο Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού, δηλαδή δημιουργείται διοικητικός κορμός στο υπουργείο. Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι το υπουργείο «απο-αστυνομικοποιείται», δηλαδή μετατρέπεται σε ένα πολιτικό υπουργείο με τις υπηρεσίες του.

Σύμφωνα με τη νέα δομή, το υπουργείο διαρθρώνεται ως εξής:

  •     Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού
  •     Γενική Γραμματεία Δημοσίας Τάξεως,
  •     Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας,
  •     Υπηρεσίες Διαχείρισης της Μετανάστευσης,
  •     Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων.

Όσον αφορά στην αστυνομία, με το καινούριο σύστημα θα διαρθρώνεται σε τρεις διακριτούς αυτόνομους κλάδους:

  •     Τάξης (έχει αρμοδιότητα σε θέματα γενικής αστυνόμευσης και τροχαίας)
  •     Ασφάλειας (χειρίζεται θέματα δημόσιας και κρατικής ασφάλειας)
  •     Αλλοδαπών και Προστασίας των Συνόρων (έχει ως αποστολή τη συντονισμένη και αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης)

Καθώς το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ παύει να υπάρχει, δημιουργείται Επιτελείο ως ενισχυτική δομή των τριών κλάδων.

Ο κ. Δένδιας επίσης έκανε λόγο για προσπάθεια να δεθεί η «νέα Αστυνομία» με την κοινωνία. Όπως επεσήμανε θεσπίζεται η λειτουργία Επιτροπής Περιφερειακής Συνεργασίας και Ασφάλειας, ώστε να υπάρχει ομπρέλα διασύνδεσης της Αστυνομίας με τη κοινωνία σε επίπεδο περιφέρειας και ενεργοποιείται το Κεντρικό Συμβούλιο Πρόληψης της Εγκληματικότητας. Επίσης, θα καταβληθεί προσπάθεια ενεργοποίησης και των Τοπικών Συμβούλίων Πρόληψης της Εγκληματικότητας.

Όσον αφορά στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, ο υπουργός δήλωσε ότι «τρέχουν» προγράμματα ψηφιοποίησης των αρχείων της Ελληνικής Αστυνομίας, προγράμματα, επίσης, ταυτοποίησης των δακτυλικών αποτυπωμάτων και σύστημα ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες.

Εκπαίδευση προσωπικού

Όσον αφορά στην εκπαίδευση του προσωπικού, το νομοσχέδιο προβλέπει την αναβάθμιση των ακαδημιών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Συγκεκριμένα, οι ακαδημίες μετατρέπονται σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), χωρίς επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμόμ εποπτεύονται από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το υπουργείο Παιδείας και λειτουργούν κατά τα πρότυπα των Α.Ε.Ι., με τα οποία συνεργάζονται, όπως και με πανεπιστήμια του εξωτερικού, για την κατάρτιση μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.

Επιπλέον, ιδρύεται η Εθνική Σχολή Πολιτικής Προστασίας, η οποία θα πιστοποιεί τους εθελοντές και θα εκπαιδεύει και επιμορφώνει δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και αιρετούς σε θέματα πολιτικής προστασίας.

Πυροσβεστική- Πολιτική Προστασία

Σχετικά με τα θέματα που αφορούν στην Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική, ο υπουργός έκανε λόγο για μία «τελείως διαφορετική σύλληψη». Ειδικότερα, η Πυροσβεστική μετατρέπεται στον επιχειρησιακό βραχίονα της πολιτικής προστασίας της χώρας και αλλάζει η δομή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες αυξημένες αρμοδιότητές της.

Η Πυροσβεστική χωρίζεται με το νέο οργανόγραμμα σε δύο βασικούς κλάδους:

  • στον κλάδο των Επιχειρήσεων, σε όλη την Ελλάδα
  • στον κλάδο Υποστήριξης.

Το Αρχηγείο μετεξελίσσεται σε ένα πιο ευέλικτο σχήμα, το Επιτελείο. Επίσης, συγχωνεύονται τα επιχειρησιακά κέντρα, ώστε σε κάθε περιφέρεια να μην υπάρχει πολλαπλότητα κέντρων, αλλά ένα επιχειρησιακό κέντρο με αρμόδιο τον υπεύθυνο αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος θα λειτουργεί και ως συνολικός συντονιστής της αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Όσον αφορά στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΣ), θεσμοθετούνται :

  •     Ο Γενικός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας
  •     Τρία γραφεία υποστήριξης, ένα εκ των οποίων το Γραφείο Διαχείρισης Ενιαίου Ευρωπαϊκού Αριθμού Κλήσης Έκτακτης Ανάγκης (112)
  •     Δύο Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας

Βάσει του νέου οργανογράμματος, η ΓΓΠΣ περιλαμβάνει:

  • Τη Συντονιστική Αρχή Πολιτικής Προστασίας και
  • το Πυροσβεστικό Σώμα , στο οποίο μεταφέρονται οι επιχειρησιακές αρμοδιότητές της Πολιτικής Προστασίας.

Η αποστολή της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας διευρύνεται, αφού περιλαμβάνει πλέον και τα θέματα εκτίμησης του κινδύνου καταστροφών, καθώς και τον έλεγχο της εφαρμογής του σχεδιασμού πολιτικής προστασίας.Η Συντονιστική Αρχή θα είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό πρόληψης και αντιμετώπισης σε πρώτο χρόνο των φυσικών καταστροφών, τις διεθνείς και ευρωπαϊκές σχέσεις και τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Επίσης θεσμοθετείται Εθνική Πολιτική για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών με ορίζοντα 5ετίας με γνώμονα την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών, αλλά και την ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξης. Ακόμη, καθιερώνεται Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, οι μειώσεις στις κεντρικές δομές σε σχέση με τις υφιστάμενες, ανέρχονται στο 43% στην Ελληνική Αστυνομία, στο 30% στο Πυροσβεστικό Σώμα και στο 36% στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, καταργούνται 6.700 κενές οργανικές θέσεις αστυφυλάκων γενικών καθηκόντων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή