Την αναγκαιότητα διαμόρφωσης θεσμών που να τροποποιούν την κεντρική δομή του πολιτικού μας συστήματος, έτσι ώστε αυτό να μπορεί να οχυρωθεί απέναντι στα φαινόμενα διαπλοκής, διαφθοράς και διάβρωσης, επισήμανε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, μιλώντας σε σημερινή ημερίδα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, με θέμα «Σχέσεις Πολιτικής Εξουσίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας».
Ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι υπάρχει συναίνεση των δύομεγάλων κομμάτων για την αντιμετώπιση του προβλήματος «που δεν υπήρχε ποτέ μέχρι σήμερα, και οφείλω αυτό το στοιχείο να το αναδείξω ως το πιό σημαντικό απ' όλη τη συζήτηση των τελευταίων ημερών».
Ο κ. Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι το ενδιαφέρον πρέπει να στραφεί στο πώς θα διαμορφωθεί για τα ΜΜΕ ένα τέτοιο καθεστώς λειτουργίας και αξιολόγησής τους, που θα τα υποχρεώνει να λειτουργούν με όρους, ώστε να μην μετατρέπονται σε όργανα άσκησης πιέσεων, γιατί «η απαγόρευση στους ιδιοκτήτες ΜΜΕ να διεκδικούν δουλειές από το Δημόσιο μπορεί να παρακαμφθεί με τόσους τρόπους, που τελικά δεν λύνει το πρόβλημα».
«Το ζήτημα είναι να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ ΜΜΕ και εταιρειών που αναλαμβάνουν δημόσιες συμβάσεις, ενώ ως το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση θα έχει καταθέσει το σχετικό σχέδιο νόμου», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, προσθέτοντας «Λέμε όχι στην ανακύκλωση του συστήματος, όχι στο κυνήγι μαγισσών»
«Η ΝΔ είχε κάνει το θέμα του βασικού μετόχου σημαία της προεκλογικά, περιμένουμε τον νόμο», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης.
«Ο πολιτικός κόσμος πρέπει να διαμορφώσει κοινή στάση απέναντι στο πρόβλημα, δεν πρέπει να σηκωθούν οι σημαίες της αντιπαράθεσης, καθώς αν δοθεί η εικόνα του κερδισμένου και του χαμένου θα υπάρξουν συγκρούσεις», ανέφερε ο κ. Αθανασάκης, ο οποίος επισήμανε ως προβλήματα την ύπαρξη των εξωχώριων (off shore) εταιρειών, καθώς και τα όρια που θέτει το ευρωπαϊκό Δίκαιο.