Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το δημοψήφισμα στη Λευκορωσία

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2004 21:30
A- A A+

Δεκάδες Λευκορώσοι προφυλακίστηκαν ύστερα από τη χθεσινή διαδήλωση http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/10/20/971423.htm που οργανώθηκε από αντιπάλους του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο Ανατόλι Λεμπένκο, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, υπέστη εγκεφαλιική διάσειση και κάταγμα ενός πλευρού. Τραυματίστηκαν επίσης Ρώσοι δημοσιογράφοι.

Συνελήφθησαν 44 διαδηλωτές για διασάλευση της δημόσιας τάξης, αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, δήλωσε ανήσυχος από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Λευκορωσία. Σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί δίκαιο και ελεύθερο, εκτίμησε, προσθέτοντας μάλιστα ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. αποφάσισαν ήδη να περιοριστεί η πρόσβαση στα εδάφη τους αξιωματούχων της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, όπου σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος πάνω από το 77% του πληθυσμού τάχθηκε υπέρ της τροποποίησης του Συντάγματος έτσι ώστε να επιτρέπεται στον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο να επανεκλέγεται μονίμως τον προεδρικό θώκο.

Το φόβο ότι το δημοψήφισμα και οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στη Λευκορωσία, στις οποίες σημειώθηκαν παρατυπίες, μπορεί να την οδηγήσουν σε μεγαλύτερη απομόνωση, και να την απομακρύνουν περισσότερο από τις ευρωπαϊκές αξίες, εξέφρασε σήμερα η ολλανδική προεδρία της Ε.Ε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή