Καχύποπτος «Επιστάτης» απελπισμένης συνύπαρξης

Στο θέατρο Δημήτρης Χορν
Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014 09:40
UPD:19:23

«Ο επιστάτης», του βρετανού νομπελίστα συγγραφέα Χάρολντ Πίντερ, παρουσιάζεται με τη σκηνοθετική και ερμηνευτική υπογραφή του Γιώργου Κιμούλη

A- A A+

Ο συγγραφέας με το τόσο διακριτό ύφος, που εξαιτίας του ο όρος «πιντερικό» εισήχθη στο αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης, ο Χάρολντ Πίντερ, ο υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου, που έπαιρνε θέση σε όλα τα καίρια ζητήματα της ανθρωπότητας, σχολιάζει καυστικά τα πολλαπλά πρόσωπα της εξουσίας, μέσα από ένα δυνατό έργο.

Ένα από τα σπουδαιότερα έργα του σύγχρονου δραματολογίου παγκοσμίως, «Ο επιστάτης», του βρετανού νομπελίστα συγγραφέα Χάρολντ Πίντερ, παρουσιάζεται με τη σκηνοθετική και ερμηνευτική υπογραφή του Γιώργου Κιμούλη, στο θέατρο Δημήτρης Χορν, από την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου.

Δράμα πολλαπλών επιπέδων

Σκηνοθέτης, ηθοποιός και ποιητής, ο Χάρολντ Πίντερ (1930 - 2008) είναι ο συγγραφέας που ταυτίστηκε με τη σύγχρονη πρωτοπορία και άσκησε τη μεγαλύτερη επιρροή στο μεταπολεμικό θέατρο.  Έγραψε έργα για θέατρο, τηλεόραση, ραδιόφωνο και ταινίες. Το έργο του έχει επηρεαστεί πολύ από τον Σάμουελ Μπέκετ, με τον οποίο τον συνέδεε βαθιά και μακροχρόνια φιλία. Το 2005, τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ενώ είχε λάβει και το βραβείο Φραντς Κάφκα.

Δημιουργώντας τον «Επιστάτη», ένα δράμα πολλαπλών επιπέδων πάνω στην αδυναμία επικοινωνίας των ανθρώπων, ο Πίντερ καυτηριάζει την εξουσία, τους κοινωνικούς κανόνες αλλά και τις απελπισμένες προσπάθειες του ανθρώπου να συμβιώσει και να συνυπάρξει αρμονικά, μέσα από τις ταραγμένες σχέσεις τριών προσώπων. Το έργο, που γράφτηκε το 1951 και τον έκανε διάσημο στην Αγγλία και διεθνώς, έχει παρουσιαστεί σε όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου κι έχει παιχτεί στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Το έργο, που γράφτηκε το 1951, έχει παρουσιαστεί σε όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου κι έχει παιχτεί στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Απειλούμενος ακόμα και μέσα από την προσφορά

Ένας άστεγος μεσήλικας βρίσκει καταφύγιο σε ένα ακατάστατο δωμάτιο ενός εγκαταλελειμμένου σπιτιού, εισβάλοντας σε έναν χώρο που τον διεκδικούν δύο αδέλφια. Ο ένας ζει σε μια συναισθηματική απομόνωση, μαστορεύοντας τις διάφορες μηχανές του και κάνοντας όνειρα ότι θα φτιάξει στην αυλή ένα υπόστεγο. Ο άλλος, με επιχειρηματικές ανησυχίες, μοιάζει πολυάσχολος, αλλά, κατά βάση, ζει σε έναν δικό του εφιαλτικό κόσμο. Ο άστεγος δέχεται τη δουλειά του επιστάτη, που του προσφέρουν τα δύο αδέλφια, χωριστά ο καθένας. Όμως, δεν  εμπιστεύεται κανέναν από τους δύο. Μισεί τους ξένους, φοβάται και κρατάει σε απόσταση τους δύο άνδρες. Νοιώθει να απειλείται, ακόμη και μέσα από την προσφορά, και υπονομεύει τη σχέση τους για προσωπικό του όφελος.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση - σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης, σκηνικά - κοστούμια: Μαίρη Τσαγκάρη, φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, μακιγιάζ: Χάρης Χαραλαμπάκης, βοηθός σκηνοθέτη: Αμαλία Νίνου, παραγωγή: Ελληνική Θεαμάτων. Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Γιώργος Χρανιώτης, Νίκος Γεωργάκης.

Πληροφορίες
Θέατρο Δημήτρης Χορν: Αμερικής 10 - Αθήνα, τηλ.: 210 3612500.

naftemporiki.gr

 


 

Προτεινόμενα για εσάς