Γερ. Παπαδόπουλος: Αθροιστική η καταπόνηση των κτηρίων από τους μετασεισμούς

Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014 20:31
UPD:23:48
A- A A+

Την προσοχή στις τοπικές αρχές και στους κατοίκους της Κεφαλονιάς επέστησε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι η καταπόνηση των κτηρίων από τους μετασεισμούς είναι αθροιστική.

Όπως είπε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο κίνδυνος από τους μετασεισμούς δεν έχει περάσει και θα είναι παρών για αρκετές ημέρες ακόμη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πρόσθεσε πως σήμερα είμαστε πιο κοντά στην άποψη ότι ο σεισμός της Κυριακής ήταν ο κύριος, αποφεύγοντας όμως να προβεί σε κάποια οριστική κρίση. Βήμα βήμα συγκεντρώνουμε περισσότερα στοιχεία, συμπλήρωσε.

Με δεδομένο ότι οι έλεγχοι των κτηρίων είναι σε εξέλιξη, με αρκετά από αυτά στο Ληξούρι να έχουν κριθεί ακατάλληλα, αλλά και υπό τον φόβο ενός μεγαλύτερου σεισμού, πολλοί από τους κατοίκους του νησιού πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους, ενώ δεν είχαν και σύμμαχο τον καιρό.

Στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του πρόβληματος στέγασης, κατέπλευσε στο Αργοστόλι το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», χωρητικότητας 1.300 κλινών, προκειμένου να αντικαταστήσει το πλοίο «Superfast 11», στο οποίο διανυκτέρευσαν πάνω από 1.000 άνθρωποι.

IONIAN CHANNEL
Προβλήματα σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς

Μικρά προβλήματα φαίνεται ότι προκάλεσε ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ στην πολιτιστική κληρονομιά της Κεφαλονιάς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ).

Όπως έγινε γνωστό το κτήριο του Μουσείου Αργοστολίου παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα στις τοιχοποιίες του, ενώ προβλήματα παρουσιάζει η έκθεση αρχαιοτήτων στο ίδιο μουσείο, καθώς περίπου 40 αγγεία μετακινήθηκαν από τις θέσεις τους. Πολλά φαίνεται ότι έχουν σπάσει ή έχουν ανοίξει σε παλαιότερες συγκολλήσεις.

Επίσης έχει καταρρεύσει τμήμα του τείχους του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου κοντά στην πύλη, οπότε δεν είναι δυνατή η άνοδος στο χώρο.

EPTATV
Κεφαλονιά: Δημιουργήθηκε χαράδρα πάνω από τον Μύρτο

Χαράδρα δημιουργήθηκε στην περιοχή «Χάρακα», πάνω από τον Μύρτο, όπου το έδαφος υποχώρησε από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις.

Ρωγμές παρουσιάστηκαν σε βυζαντινά μνημεία του οικισμού, όπως η Αγία Θέκλα, ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Σπυρίδων, ο Άγιος Θεόδωρος, η Παναγία Φανερωμένη. Τα στελέχη των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ προχωρούν σε ελέγχους των λοιπών μνημείων, όπου βέβαια τους επιτρέπει η κατάσταση των οδικών δικτύων. Επίσης ζημιές έχουν υποστεί οι εκκλησιές των Ρόγγων και των Σουλάων.

Εν τω μεταξύ κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων βρίσκεται από τη Δευτέρα στην Κεφαλονιά προκειμένου να μελετήσει την κατάσταση των μνημείων του νησιού, ενώ με  εντολή του αρμόδιου υπουργού  κ. Π. Παναγιωτόπουλου, έχει προγραμματισθεί η μετάβασή στο νησί, την ερχόμενη εβδομάδα της γ.γ.Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη μαζί με ειδικευμένο  προσωπικό.

Στην Κεφαλονιά έφτασε ο Αντ. Σαμαράς

Ήθελα να δω ο ίδιος τις συνέπειες του σεισμού, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την άφιξή του από τις Βρυξέλλες στην Κεφαλονιά.

«Θα κάνουμε τώρα μια πρώτη σύσκεψη. Απόψε θα κοιμηθούμε εδώ και αύριο το πρωί με το καλό, με το φως του ήλιου, θα δούμε περισσότερα και θα έχουμε να πούμε περισσότερα» δήλωσε ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν.

Το ταξίδι του κ. Σαμαρά στην Κεφαλονιά δεν ήταν προγραμματισμένο. Ο κ. Σαμαράς μετά τις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες αντί να επιστρέψει στην Αθήνα έδωσε εντολή στον πιλότο του κρατικού αεροσκάφος να προσγειωθεί στο νησί που επλήγη την Κυριακή από την πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,9 Ρίχτερ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή