Τρισδιάστατος εκτυπωτής πολλαπλών υλικών και χρωμάτων

Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014 11:36
Stratasys

Ο εκτυπωτής ενσωματώνει «παραδοσιακές» τεχνολογίες ανάμειξης χρωμάτων για να μπορεί να εκτυπώνει αντικείμενα πολλαπλών υλικών σε εκατοντάδες διαφορετικά χρώματα.

A- A A+

Τον πρώτο τρισδιάστατο εκτυπωτή πολλαπλών υλικών και χρωμάτων παρουσίασε η Stratasys, κάτοχος της σειράς εκτυπωτών MakerBot.

Αξιοποιεί τεχνολογία «τριπλού ψεκασμού», η οποία επιτρέπει τον συνδυασμό σταγονιδίων από τρία βασικά υλικά, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για επανειλημμένα «περάσματα» εκτύπωσης και χρωματισμού.

Σύμφωνα με την Stratasys, ο Objet500 Connex3 Color Multi-material 3D Printer θα εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο για σχεδιαστές και κατασκευαστές. Το κόστος του ανέρχεται στα 330.000 δολάρια και η εμπορική του διάθεση θα αρχίσει στο δεύτερο μισό του 2014.

Ο εκτυπωτής ενσωματώνει «παραδοσιακές» τεχνολογίες ανάμειξης χρωμάτων για να μπορεί να εκτυπώνει αντικείμενα πολλαπλών υλικών σε εκατοντάδες διαφορετικά χρώματα. Αν και τα βασικά υλικά είναι πλαστικό και ελαστικό, είναι δυνατός ο συνδυασμός και η επεξεργασία τους για τη δημιουργία αντικειμένων ποικίλων βαθμών ευκαμψίας και διαφάνειας.

Όπως είπε στο BBC ο Μπρους Μπράντσο, marketing manager της εταιρείας, χάρη στον συγκεκριμένο εκτυπωτή «οι βιομηχανικοί σχεδιαστές θα δουν να μειώνεται κατά 50% ο χρόνος που απαιτείται για τη διάθεση πρωτοτύπων στην αγορά».

STRATASYS

«Ως ο πρώτος τρισδιάστατος εκτυπωτής πραγματικά πολλαπλών χρήσεων, πιστεύουμε ότι ο Objet500 Connex3 είναι μια κατηγορία από μόνος του, επιτρέποντάς σας να ονειρευτείτε ένα προϊόν το πρωί και να το κρατάτε στα χέρια σας το απόγευμα, με το χρώμα και τις υλικές ιδιότητες που επιθυμείτε» αναφέρει σχετικά ο Ιγκάλ Ζέιτουν, στέλεχος της εταιρείας, σε σχετική ανακοίνωση.  

Το μεγάλο μέγεθος του εκτυπωτή και το κόστος του υποδεικνύουν ότι προορίζεται κυρίως για εταιρικούς χρήστες, και ειδικότερα για τον χώρο της κατασκευής πρωτοτύπων. Όσον αφορά στις καταναλωτικές χρήσεις της συγκεκριμένης τεχνολογίας (για παράδειγμα, σε συνδυασμό με τους εκτυπωτές MaerBot), ο Τζον Κομπ, ανώτερο στέλεχος της εταιρείας, δήλωσε στο Mashable ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί εντός τριών με πέντε ετών, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η ανταγωνίστρια 3D Systems παρουσίασε τον δικό της εκτυπωτή πολλαπλών υλικών, τον ProJet 5500X, ο οποίος ωστόσο παρέχει μικρότερη γκάμα χρωμάτων: μαύρο, άσπρο και αποχρώσεις του γκρι.  

Προτεινόμενα για εσάς