Συναντήσεις Καραμανλή με τους πρωθυπουργούς Σερβίας και Κροατίας

Συνομιλίες και με το Συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας, ΄Ερχαρντ Μπούσεκ
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2004 15:09
A- A A+

Διαδοχικές συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, και της Κροατίας, Ίβο Σάναντερ, καθώς και το Συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας, ΄Ερχαρντ Μπούσεκ, είχε το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο περιθώριο της συνάντησης για τον 8ο Διάλογο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών.

Με τους δύο πρωθυπουργούς ο κ. Καραμανλής συζήτησε για τις σχέσεις Ελλάδας Σερβίας και Ελλάδας – Κροατίας αντίστοιχα για την κατάσταση στα Βαλκάνια, την ευρωπαϊκή προοπτική των δύο χωρών, ενώ έθεσε και το θέμα της διεκδίκησης της EXPO του 2008 στη Θεσσαλονίκη.

Ο έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στηρίζει τις προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων Σερβίας – Κροατίας που είχαν διαταραχθεί την περίοδο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, καθώς όπως ανακοίνωσε ο κ. Σάναντερ σύντομα θα αρχίσουν επισκέψεις του σέρβου πρωθυπουργού στο Ζάγκρεμπ και του κροάτη πρωθυπουργού στο Βελιγράδι.

Θα είναι οι πρώτες επίσημες επισκέψεις των δύο ηγετών στις πρωτεύσουσες των δύο χώρων μετά τον πόλεμο. Την είδηση των εκατέρωθεν επίσημων επισκέψεων, που προετοιμάζονται ήδη και έρχονται να πιστοποιήσουν τις προθέσεις των δύο κυβερνήσεων για το άνοιγμα νέου κεφαλαίου στις σχέσεις των χωρών τους, ανακοινώθηκε από τον κ.Σαναντέρ, από το βήμα της 8ης συνάντησης διαλόγου Ορθόδοξης Εκκλησίας- Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Ελευθέρων Δημοκρατών, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Καραμανλής συζήτησε με τον πρωθυπουργό της Σερβίας για τις εξελίξεις στο Κοσυφοπέδιο εν όψει και των επερχόμενων εκλογών, με το σέρβο πρωθυπουργός να διατυπώνει τις ανησυχίες της σερβικής πλευράς. «Στο Κόσοβο οι Σέρβοι είναι αυτοί που στερούνται βασικά δικαιώματα και ελευθερία δόγματος. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη και πρέπει να αλλάξει, ώστε να εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα δημοκρατίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Κοστούνιτσα.

Με τον πρωθυπουργό της Κροατίας ο κ. Καραμανλής συζήτησε μεταξύ άλλων, και για την προοπτική σύνδεσης του οδικού άξονα της Αδριατικής με την Ιόνια Οδό μέσω της επέκτασή του προς νότο.

Με το Συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας κ. Μπούσεκ, ο κ. Καραμανλής συζήτησε την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων του Συμφώνου Σταθερότητας στη ΝΑ Ευρώπη. Παρών στις συναντήσεις ήταν και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης. Τον κ. Μπούσεκ συνόδευαν ο υπεύθυνος της Εναλλακτικής Έδρας του Συμφώνου Σταθερότητας στη Θεσσαλονίκης, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, και ο εθνικός συντονιστής από την πλευρά της Ελλάδας, Παναγιώτης Πάρτσος.

Πηγή Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή