Ανύπαρκτος «Φώντας» συμβολικών διαστάσεων

Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014 10:40
A- A A+

Ο θίασος «Βήματα» της Ελένης Γερασιμίδου και του Αντώνη Ξένου παρουσιάζει το έργο του Μήτσου Ευθυμιάδη, «Ο Φώντας», στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου και κάθε Τετάρτη (έως τις 26 Φεβρουαρίου), στις 9 το βράδυ.

Σε ένα έργο που αποτελεί έναν από τους μικρούς «θησαυρούς» της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, ο Μήτσος Ευθυμιάδης, με συγγραφική μαεστρία, ανέδειξε τη σχέση του εκμεταλλευτή και του εκμεταλλευόμενου μέσα από τη σχέση ενός ζευγαριού. Ο Βούλης, ένας άχρηστος σύζυγος, παρασιτεί εις βάρος της Αριστέας. Συντηρεί και παρατείνει την κατάσταση αυτή προς όφελός του, χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα παραπλάνησης. Ένα από αυτά είναι και ο Φώντας. Πρόσωπο ανύπαρκτο, όμως κεντρική αναφορά του έργου. Ο «Φώντας» συμβολίζει τις φρούδες ελπίδες, τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, τις αυταπάτες, οτιδήποτε προβάλλει ως κοινωνικό εμπόδιο στην εξέλιξη του ανθρώπου και της κοινωνίας.

Ως ακατέργαστη πρώτη ύλη

Δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του Μήτσου Ευθυμιάδη, το έργο του αποκαλύπτει τη διαχρονική του αξία και τους πολιτικούς συμβολισμούς του. Στη σκηνική μεταφορά του «Φώντα» σήμερα, είναι αναγκαίο να τονιστεί αυτή η συμβολική του διάσταση με λιτά σκηνικά και εκφραστικά μέσα και με τη θεατρική επαγρύπνηση ηθοποιών και κοινού. Έτσι, η παράσταση προσφέρεται ως ακατέργαστη πρώτη ύλη, που πρέπει να την επεξεργαστεί το ίδιο το κοινό. Αυτός είναι ο στόχος της σκηνοθετικής γραμμής της  Αγγελικής Ξένου.

Για να μην αργήσει στο ραντεβού του με τη λογοτεχνία

Γεννημένος  στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 1945, ο Μήτσος Ευθυμιάδης συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους έλληνες θεατρικούς συγγραφείς. Σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη, τα οποία δεν τελείωσε ποτέ, γιατί, όπως έλεγε συχνά, «το έβαλα στα πόδια από τη σχολή, για να μην αργήσω στο ραντεβού μου με τη λογοτεχνία». 

H πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο ταυτίστηκε με την επιτυχία. Το 1975, ο Kάρολος Kουν ανέβασε στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης τους «Προστάτες», ένα σπονδυλωτό θέαμα πάνω στην ξενοκρατία και τις ρίζες της στην ελληνική ιστορία, γεμάτο μουσική και τραγούδια του Χρήστου Λεοντή. Ο Μήτσος Ευθυμιάδης το είχε γράψει με έγνοια για την επαφή του με το πλατύ κοινό και με γνώση των κωδικών των λαϊκών θεαμάτων. Αργότερα, ακολούθησαν τα έργα «O Φώντας», «O φονιάς» και «Πέρα από τη νύχτα». Επίσης, έγραψε το μυθιστόρημα «Μοιραία σχέση» και ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία στο θέατρο «Πολυθέαμα» των Ιωαννίνων.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Αγγελική Ξένου, μουσική σύνθεση: KollektivA, σκηνικά - κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος, παραγωγή: Θίασος «Βήματα». Παίζουν: Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνης Ξένος.

Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - Αίθουσα «Θέατρο»: Πειραιώς 206, Ταύρος – Αθήνα, τηλ.: 210 3418550. Διάρκεια παράστασης: 60΄. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, προπώληση: 10 ευρώ, μειωμένο: 8 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία του Ιδρύματος (Δευτέρα - Παρασκευή: 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση), καταστήματα Public, τηλεφωνικά: 210 3418579 (Δευτέρα - Παρασκευή: 11:00 - 14:00), ηλεκτρονικά: www.mcf.gr. Οι  θεατές των παραστάσεων  δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart (Πειραιώς 180, κόμβος Χαμοστέρνας), με την επίδειξη του εισιτηρίου της  παράστασης, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα  θέσεων.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς