Ποινική δίωξη σε βάρος πρώην μελών των ΕΑΣ

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014 17:27
UPD:17:50
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το κτήριο των Ελληνικών Αμυντικών συστημάτων (ΕΑΣ) στη Δάφνη.

A- A A+

Αντιμέτωπα με την κατηγορία της απιστίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, βρίσκονται 19 άτομα - μέλη των διοικήσεων της Εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα την περίοδο 2006-2010.

Η ποινική δίωξη ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα Διαφθοράς, Αντώνη Ελευθεριάνος, μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργούσε. Οι 19 κατηγορούνται ότι προκάλεσαν ζημία στο Δημόσιο που ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ καθώς φέρονται να έδιναν αποζημιώσεις έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις νόμιμες στους αποχωρήσαντες, λόγω συνταξιοδότησης  από την επιχείρηση.

Οι διοικήσεις των ΕΑΣ είχαν χορηγήσει αποζημιώσεις έως και 80.000 ευρώ προκαλώντας ζημία τουλάχιστον 11 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα είχαν προχωρήσει και σε ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την Εθνική Ασφαλιστική με αποτέλεσμα να πληρώσει η εταιρεία  πάνω από 40 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά δόθηκαν από το ταμείο αποκρατικοποιήσεων το 2010, παρά το γεγονός ότι εκτός του νόμου περί εταιρειών κοινής ωφέλειας, υπήρχε και γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που προέβλεπε πλαφόν 15.000 ευρώ. Την σχετική γνωμοδότηση είχε αποδεχτεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Αρχικά οι κατηγορούμενοι είχαν κληθεί από τον Εισαγγελέα να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου. Τότε, φέρονται να υποστήριξαν ότι τα ΕΑΣ δεν είναι επιχείρηση κοινής ωφέλειας και ως εκ τούτου δεν ισχύει πλαφόν στις αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχορηγήσεις που δόθηκαν στην εταιρεία από το 2003 έως το 2010 φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40 εκατ. σε μετρητά και τα υπόλοιπα ως κεφαλαιοποίηση.

Η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή κατά της Διαφθοράς ο οποίος και θα καλέσει τους κατηγορούμενους σε απολογία.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή