Γερμανία: «Aσήκωτο» αποδεικνύεται το κόστος της ενεργειακής μετάβασης

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014 15:33
REUTERS/INA FASSBENDER

Το σχέδιο που εγκρίθηκε, επηρεάζει τις υπάρχουσες και τις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, αλλά κυρίως τις εταιρείες που παράγουν το δικό τους ηλεκτρικό ρεύμα και οι οποίες απολάμβαναν ειδικό καθεστώς που τους επέτρεπε να έχουν τεράστια εξοικονόμηση στα τιμολόγιά τους.

A- A A+

Το κόστος της στροφής από την πυρηνική ενέργεια στις ανανεώσιμες πηγές πρέπει να μειωθεί προκειμένου να μην πληγεί η ανάπτυξη, διεμήνυσε το Βερολίνο, το οποίο αποφάσισε να μειώσει τις φοροελαφρύνσεις και τις επιδοτήσεις για την παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Σύμφωνα με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, οι επιδοτήσεις στοιχίζουν στους γερμανούς πολίτες και στις επιχειρήσεις έως και 24 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. «Δεν ξέρω καμία άλλη οικονομία που μπορεί να σηκώσει ένα τέτοιο βάρος», είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατά τη διάρκεια συνεδρίου για θέματα ενέργειας. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ενεργειακή μετάβαση θα συνδέεται με την οικονομική επιτυχία ή τουλάχιστον δεν θα την θέτει σε κίνδυνο.»

Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση, η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε το υπουργικό συμβούλιο να στηρίξει το σχέδιο του Γκάμπριελ, το οποίο περιλαμβάνει μείωση της μέσης επιδότησης για αιολικά, φωτοβολταϊκά κ.λπ. σε 0,12 ευρώ ανά κιλοβατώρα έως το 2015 από 0,17 που είναι τώρα. Επιπλέον, η ισχύς από αιολικά ξηράς και ηλιακά πάρκα θα μπορεί να αυξάνεται κατά 2,500MW το χρόνο, ενώ για τα υπεράκτια αιολικά ο στόχος θα διαμορφωθεί στα 6,5GW ετησίως έως τα τέλη της δεκαετίας. Οι επιδοτήσεις για νέες ανεμογεννήτριες θα μειωθούν κατά 1,59% το χρόνο.

Το σχέδιο που εγκρίθηκε, αν και οι λεπτομέρειές του παραμένουν υπό διαπραγμάτευση, επηρεάζει τις υπάρχουσες και τις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, αλλά κυρίως τις εταιρείες που παράγουν το δικό τους ηλεκτρικό ρεύμα και οι οποίες απολάμβαναν ειδικό καθεστώς που τους επέτρεπε να έχουν τεράστια εξοικονόμηση στα τιμολόγιά τους. Με το νέο νόμο, το καθεστώς αυτό καταργείται από τον ερχόμενο Αύγουστο.

Την έντονη αντίθεσή της στις αποφάσεις του κυβερνητικού συνασπισμού εξέφρασε η Bayer, ένας από τους ομίλους που παράγουν το δικό τους ρεύμα. «Στην προγραμματική συμφωνία της συγκυβέρνησης αναφέρθηκε ότι αυτού του είδους η παραγωγή ενέργειας θα επηρεαστεί μετρίως», ανέφερε εκπρόσωπος του ομίλου. «Βάσει αυτού, το νέο σχέδιο συνιστά παραβίαση της προγραμματικής συμφωνίας.»

Τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων καταδεικνύουν ότι στην πλειονότητά τους οι Γερμανοί στηρίζουν τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όμως αντιτίθενται στους τρόπους που επέλεξε η κυβέρνηση για να την υλοποιήσει, καθώς βλέπουν ότι καλούνται να επωμιστούν σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό το κόστος της.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή