Αίγυπτος: Νεκροί διαδηλωτές από τα πυρά αστυνομικών

Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014 16:23
UPD:21:49
REUTERS/AMR ABDALLAH DALSH
A- A A+

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις σημερινές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο με αφορμή την τρίτη επέτειο από την λαϊκή εξέγερση που οδήγησε στην απομάκρυνση του πρόεδρου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία.

Σε διαφορετικά σημεία της πρωτεύουσας, του Καϊρου, σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές.

REUTERS/AMR ABDALLAH DALSH

Αρματα μάχης βγήκαν στους δρόμους για την επιβολή της τάξης, ενώ όποιος διαδηλωτής μετέβαινε στην πλατεία Ταχρίρ περνούσε από έλεγχο από ανιχνευτή μετάλλων. Στο Κάιρο, η αστυνομία έκανε χρήση αληθινών πυρών και δακρυγόνων για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος.

Στη νότια πόλη Μίνια, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι και σε δυνάμεις ασφαλείας, δήλωσε ο ταξίαρχος Χισάμ Νασρ, διευθυντής εγκληματικών ερευνών του αστυνομικού τμήματος της περιοχής.

Στην Αλεξάνδρεια, μία γυναίκα σκοτώθηκε σε συγκρούσεις υποστηρικτών του Μόρσι και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι οπαδοί του Μοχάμεντ Μόρσι, μέλη της απαγορευμένης από τη μεταβατική κυβέρνηση, Μουσουλμανικής Αδελφότητας είχαν απευθύνει έκκληση για διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, ζητώντας από τους οπαδους τους να παραμείνουν στους δρόμους επί  18 ημέρες, όσο δηλαδή διήρκεσε η εξέγερση του 2011.

EURONEWS

Ωστόσο και ο  υπουργός Εσωτερικών είχε καλέσει τους Αιγύπτιους να βγουν μαζικά στους δρόμους σήμερα για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση και είχε προειδοποιήσει ότι οι δυνάμεις της τάξης θα απαντήσουν με αποφασιστικότητα σε οποιαδήποτε απόπειρα των «Αδελφών Μουσουλμάνων» να σαμποτάρουν τις εκδηλώσεις

REUTERS/AMR ABDALLAH DALSH
EURONEWS

Στην πρωτεύουσα, το Κάιρο, αστυνομικοί και στρατιώτες είχαν αποκλείσει τις κεντρικές πλατείες, ανάμεσά τους και την Ταχρίρ, επίκεντρο της εξέγερσης που άρχισε στις 25 Ιανουαρίου του 2011.

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από 18 ημέρες βίαιων διαδηλώσεων που στοίχισαν τη ζωή σε 850 ανθρώπους, στις 11 Φεβρουαρίου του 2011 δόθηκε τέλος στα 30 χρόνια της απόλυτης εξουσίας του Μουμπάρακ.

Τραυματίες από έκρηξη στο Σουέζ

Τουλάχιστον εννέα άτομα, νεοσύλλεκτοι τραυματίστηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που σημειώθηκε σήμερα σε βάση της αστυνομίας στο Σουέζ, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών,  όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αρχικά το υπουργείο ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για επίθεση με ρουκέτα, αλλά στη συνέχεια εξέδωσε νέα ανακοίνωση.

Πάντως, επικράτησε σύγχυση σχετικά με τα αίτια της έκρηξης.

Το Γερμανικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι μετά την έκρηξη ακολούθησε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και ενόπλους, ενώ το Reuters ανέφερε ότι τρία άτομα τοποθέτησαν βόμβα και διέφυγαν πριν αυτή εκραγεί.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή