Ερντογάν: Έτοιμος για υποχωρήσεις στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος

Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014 21:15
UPD:21:19
REUTERS/UMIT BEKTAS

«Θα παγώσουμε μέρος (του νομοσχεδίου) για το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), ώστε να μπορέσουμε να σημειώσουμε πρόοδο, διότι πλησιάζουν οι εκλογές», δήλωσε ο Ερντογάν.

A- A A+

Διατεθειμένος να «παγώσει» κάποιες από τις διατάξεις της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, που έχει στόχο να ενισχύσει τον πολιτικό έλεγχο επί των δικαστών, εμφανίσθηκε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα παγώσουμε μέρος (του νομοσχεδίου) για το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), ώστε να μπορέσουμε να σημειώσουμε πρόοδο, διότι πλησιάζουν οι εκλογές», δήλωσε ο Ερντογάν στον Τύπο μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι αν κριθεί απαραίτητο, η κυβέρνηση μπορεί να τις επαναφέρει ενώπιον του κοινοβουλίου, ενώ υπογράμμισε πως αποκλείεται να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Ο επικεφαλής του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για μια «καλή απόφαση» και «δημοκρατική πρόοδο».

Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί αντισυνταγματικό από την αντιπολίτευση, τον δικηγορικό σύλλογο της Τουρκίας και το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), έχει κυρίως στόχο να δώσει στον υπουργό Δικαιοσύνης τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά τους διορισμούς των δικαστών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή