Μακσέιν: Νομικά αδύνατη η ένταξη της Τουρκίας χωρίς να αναγνωρίσει την Κύπρο

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2004 15:11
A- A A+

Είναι «νομικά αδύνατο» η Τουρκία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε σήμερα ο βρετανός υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, Ντένις Μακσέιν.

Ο κ. Μακσέιν τόνισε πάντως, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου πρέπει να καθορίσει χωρίς καθυστέρηση, ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία χωρίς να τεθούν νέοι όροι ή προϋποθέσεις.

Παράλληλα, ο βρετανός υφυπουργός έκανε γνωστό ότι πολλοί συνάδελφοί του εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διερωτώνται, μεταξύ άλλων , γιατί η Αγκυρα διατηρεί δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Κύπρο, αλλά και τι πρακτικά μέτρα μπορούν να ληφθούν, για άρση της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων.

Επίσης, ο κ. Μακσέιν επανέλαβε ότι η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο δεν αποτελεί προϋπόθεση για την παραχώρηση στην Τουρκία ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Μακσέιν καλωσόρισε τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης ότι κανένας δεν πρέπει να αναζητεί να ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου σχετικά με την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και τάχθηκε ένθερμα υπέρ του απευθείας εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και κατεχομένων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή