Μπαρτσελόνα: «Έργα και ημέρες» του Ροσέλ στον προεδρικό θώκο

Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014 10:32
UPD:10:37
REUTERS/ALBERT GEA
A- A A+

Ο Σάντρο Ροσέλ παραιτήθηκε από την προεδρία της Μπαρτσελόνα μετά από 3.5 χρόνια. Ας δούμε τι συνέβη στο διάστημα αυτό στον ιστορικό σύλλογο της Καταλωνίας.

Σε αγωνιστικό επίπεδο:

Συνολικά 60 τίτλοι κατακτήθηκαν επί των ημερών από το σύνολο των επαγγελματικών ομάδων που ανήκουν στη «Μπάρτσα». Δέκα τίτλοι στο ποδόσφαιρο, άλλοι τόσοι στο μπάσκετ, 13 από την ομάδα χάντμπολ, 7 από αυτήν του χόκει, 13 ποδοσφαίρου σάλας, ενώ 7 από την πλευρά της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου.

Από αυτούς ξεχώρισαν η κατάκτηση του τέταρτου Τσάμπιονς Λιγκ από την ομάδα ποδοσφαίρου, καθώς και ο δεύτερος στο παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων. Επίσης, η  ομάδα χάντμπολ πήρε το ευρωπαϊκό κύπελλο του 2011, ενώ την επόμενη χρονιά η ομάδα ποδοσφαίρου σάλας πανηγύρισε το ευρωπαϊκό τρόπαιο στη διοργάνωση της UEFA.

Την περίοδο 2011/2012 το ρεκόρ κατάκτησης τίτλων που κατείχε ο σύλλογος στη διάρκεια μίας χρονιάς καταρρίφθηκε, καθώς τότε κατακτήθηκαν 17 συνολικά.

Επτά παίκτες υπέγραψαν στην ποδοσφαιρική ομάδα επί των ημερών του Ροσέλ: Οι Αντριάνο και Μασεράνο το 2010, οι Σάντσες και Φάμπρεγας το 2011, οι Ζόρντι Άλμπα και Σονγκ το 2012, ενώ πέρυσι αποκτήθηκε ο Νεϊμάρ.

Στην τρέχουσα περίοδο, 17 από τους 25 παίκτες του ρόστερ είναι «προϊόντα» των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα. Από το 2010, επενδύθηκαν συνολικά 24.5 εκ. ευρώ στα τμήματα των υποδομών του συλλόγου.

Το 2011 άνοιξε το προπονητικό κέντρο της Μασία, μετά από επένδυση που έγινε σε αυτό ύψους 9 εκ. ευρώ.

Σε οικονομικό επίπεδο:
 
Εφαρμόστηκαν μέτρα λιτότητας, τα οποία σε συνδυασμό με την οικονομική πολιτική, εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα του συλλόγου. 
Την περίοδο 2011/12 καταγράφηκαν κέρδη 49 εκ. ευρώ, ενώ στην επόμενη τα κέρδη προ φόρων έφτασαν τα 32 εκ. ευρώ.
 
Επίσης μειώθηκαν τα χρέη του συλλόγου. Το καθαρό χρέος στις 30 Ιουνίου του 2010, ήταν 430 εκ. ευρώ, ενώ το 2013 μειώθηκε σε 331 εκ. ευρώ. 
 
Περισσότερα από 35 εκ. ευρώ επενδύθηκαν στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Μπαρτσελόνα από το 2010.  Η «Μπάρτσα» είναι το νούμερο 1 όνομα στον κόσμο του ποδοσφαίρου.
 
Σε κοινωνικό επίπεδο:
 

Η Μπαρτσελόνα είναι ένας ανεξάρτητος, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς οργανισμός. Τα μέλη του έχουν πειστεί ότι αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες του συλλόγου.

Οι μεταρρυθμίσεις καταστατικού δίνουν στα μέλη περισσότερη δύναμη και ενθαρρύνουν τη συμμετοχή τους στην εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του συλλόγου

Η λίστα αναμονής των εισιτηρίων διαρκείας έχει εκσυγχρονιστεί και για πρώτη φορά στα τελευταία 9 χρόνια, 361 νέα εισιτήρια διαρκείας εκδόθηκαν για τα μέλη, 14 εκ. των οποίων μοιράστηκαν σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ολοκληρώθηκε η απογραφή, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα μέλη των φιλάθλων του συλλόγου. Βάσει αυτής υπάρχουν καταγεγραμμένα 138.454 μέλη και 1.354 σύλλογοι φιλάθλων σε όλο τον κόσμο.

Τα κεντρικά γραφεία της «Μπάρτσα» εξοπλίστηκαν με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Όπως είχε υποσχεθεί λίγο πριν αναλάβει την προεδρία του συλλόγου ο Ροσέλ δεν επήλθε αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων διαρκείας.

Στο θέμα της τεχνολογίας η Μπαρτσελόνα έγινε ο κορυφαίος αθλητικός σύλλογος στο διαδίκτυο ( Facebook , Twitter, YouTube , Google+ , Tencent Weibo , Instagram) . Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στο Facebook. Πριν από τρία χρόνια ο σύλλογος είχε μόνο 2.4 εκατομμύρια followers, τώρα υπάρχουν περισσότεροι από 52 εκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις