Ανακούφιση στην κυβέρνηση, πονοκέφαλος στο οικονομικό επιτελείο

Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014 09:24
UPD:09:28
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Έναν απρόσμενο σύμμαχο απέκτησε η κυβέρνηση τόσο στην εκφρασμένη εδώ και καιρό θέλησή της να αποκαταστήσει τις μισθολογικές αδικίες στους ένστολους, όσο και στο βέτο που έχει θέσει έναντι της απαίτησης της τρόικας για άρση της απαγόρευσης των ομαδικών απολύσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που επέβαλε στους ένστολους σχετικός νόμος του 2012 όσο και η ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) και μάλιστα από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων, εργοδοτών (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) και εργαζομένων (ΓΣΕΕ), για τις ομαδικές απολύσεις , παρά το συμβουλευτικό χαρακτήρα της, κάνουν  αυτό που δεν μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση. Της προσφέρουν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί έναντι των απαιτήσεων της τρόικας.

Η δήλωση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση, ότι «χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση» την απόφαση είναι ενδεικτική. Τώρα, λέει βουλευτής της ΝΔ, «το μπαλάκι πάει στην πλευρά του Γιάννη Στουρνάρα», ο οποίος τουλάχιστον για την απόφαση για τους ένστολους, πρέπει να αναζητήσει ισοδύναμα.    

Ραντεβού Σαμαρά - Βενιζέλους στις 18:00

Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Οι δύο άνδρες αναμένεται να συζητήσουν τις εξελίξεις στην εγχώρια τρομοκρατία και την έλευση της τρόικας. Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για τις συζητήσεις που είχε τόσο στο Παρίσι, όσο κυρίως στην Ουάσιγκτον με τον αμερικανικό παράγοντα. Συζητήσεις που περιελάμβαναν μια ευρεία γκάμα θεμάτων, ακόμη και την εκφρασμένη θέση πέραν του Ατλαντικού για την αναγκαιότητα κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Εξελίξεις υπάρχουν και στο θέμα των υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες το Μαξίμου έχει ολοκληρώσει τον κατάλογο των υποψηφίων και είναι πιθανό, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας την ερχόμενη Πέμπτη, ο κ. Σαμαράς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ονόματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης, κάθε φορά που κλείνει ένα μέτωπο ανοίγει ένα καινούργιο. Η κόντρα του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου με τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Χθες ο κ. Αθανασίου έστρεψε τα βέλη του τόσο κατά του κ. Δένδια όσο και κατά του συμβουλίου των φυλακών Κορυδαλλού για την απόδραση Ξηρού. 

Την ίδια ώρα και ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα βρήκαν χθες στη Βουλή με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων μη εξυπηρετούμενων οφειλών των αγροτών  που απορρέουν από δάνεια για τα οποία έχουν εγγραφεί υποθήκες υπέρ της πάλαι ποτέ Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), η Χαριλάου Τρικούπη άνοιξε μέτωπο κατά του υπουργού Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη. Χαρακτήρισε «ατυχέστατη» τη δήλωσή του για το τραγικό συμβάν στο Φαρμακονήσι και ζήτησε την πλήρη διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν την ανθρώπινη τραγωδία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή