Ικανοποίηση Γ. Βρούτση για το νέο πλαίσιο στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014 19:54
UPD:21:23
EUROKINISSI/EUROKINISSI

Όπως τονίζει ο κ. Βρούτσης (φωτ. αρχείου), η απόφαση του ΑΣΕ έχει τεράστια οικονομική και κοινωνική σημασία, καθώς θωρακίζει την αγορά εργασίας με καθαρούς κανόνες που εξασφαλίζουν την άσκηση της υγιούς επιχειρηματικότητας και την προστασία των εργαζομένων.

A- A A+

Το Ανωτάτο Συμβουλίο  Εργασίας (ΑΣΕ), με ομόφωνη απόφαση προσδιόρισε τα κριτήρια και τα αναγκαία στοιχεία τεκμηρίωσης της γνώμης του ΑΣΕ όσον αφορά στην εξέταση πρότασης περί ομαδικών απολύσεων από εργοδότη. Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.

Όπως τονίζει ο κ. Βρούτσης, η απόφαση αυτή έχει τεράστια οικονομική και κοινωνική σημασία, καθώς θωρακίζει την αγορά εργασίας με καθαρούς κανόνες που εξασφαλίζουν τόσο την άσκηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, όσο, κυρίως, την προστασία των εργαζομένων.

Κάνει δε  λόγο για κοινωνικό και πολιτικό συμβολισμό της συγκεκριμένης απόφασης καθώς όπως επισημαίνει η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων, εργοδοτών (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) και εργαζομένων (ΓΣΕΕ), καθώς και τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο  η συνεργασία των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου και η σύναψη νέων κοινωνικών συμφωνιών αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για το αύριο της ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης.

«Η θετική αυτή εξέλιξη σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή συνεννόησης και εθνικής ενότητας για την αρμονική σύνδεση της ανάπτυξης και των επενδύσεων με την κοινωνική συνοχή και την απασχόληση» κατέληξε ο υπουργός.

Ικανοποίηση από ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ

Την ικανοποίησή τους δήλωσαν η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ για την απόφαση του ΑΣΕ καθώς όπως λένε «εφαρμόζονται οι κοινοτικές οδηγίες και διατηρείται το υφιστάμενο καθεστώς στις ομαδικές απολύσεις σε μία κοινωνικά δύσκολη συγκυρία».

Χαιρετίζει και ο ΣΕΒ

Η απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας σχετικά με τις προϋποθέσεις για ομαδικές απολύσεις «ισορροπεί αποτελεσματικά τις κοινωνικές ανάγκες με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι επιχειρήσεις στην αγορά», ανακοίνωσε  ο ΣΕΒ.

«Η διάσωση επιχειρήσεων που μπορούν ακόμη να προσφέρουν προστιθέμενη αξία μέσα από αναδιάρθρωση της παραγωγικής τους διαδικασίας ώστε να καταστούν ανταγωνιστικές αποτελεί διακύβευμα της σημερινής συγκυρίας» σημειώνει ο ΣΕΒ.

ΓΣΕΕ: Καμία υποχώρηση στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων

Η εκτίναξη των ποσοστών απολύσεων, αλλά και επιβολής επισφαλών μορφών εργασίας και μειώσεων στις αποδοχές των εργαζομένων με την απειλή της απόλυσης, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο νέων παρεμβάσεων στο ισχύον πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, αναφέρει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της.

Η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι  η αρμοδιότητα της τελικής έγκρισης για τις ομαδικές απολύσεις παραμένει στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ενώ ίδια παραμένει και η ισχύουσα περί απολύσεων ποσόστωση και καλεί την τρόικα να σεβαστεί την απόφαση

Παράλληλα καλεί το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει στην ενεργοποίηση της λειτουργίας όλων των Τμημάτων του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, αλλά και στην ενίσχυση της λειτουργίας της Ολομέλειας του ΑΣΕ θέτοντας άμεσα σε επανισχύ την αρμοδιότητά του για την κήρυξη της υποχρεωτικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή