«Φυγή προς τα εμπρός» επιλέγει ο Αντ. Σαμαράς

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014 18:35
UPD:19:17
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Ο κ. Σαμαράς (φωτ. αρχείου) έχει δώσει εντολή στους εμπλεκόμενους υπουργούς να τελειώσουν πάση θυσία με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και την ερχόμενη Πέμπτη συγκαλεί την Κ.Ο. της ΝΔ όπου αναμένεται να κηρύξει και επίσημα την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

A- A A+

Αιφνιδιασμός και αμηχανία επικρατεί στο Μαξίμου λόγω των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και κυρίως λόγω των ποιοτικών στοιχείων που τις συνοδεύουν.

Αυτή τη στιγμή πέριξ του Πρωθυπουργού υπάρχουν δύο τάσεις-ομάδες. 

Η μία πιστεύει ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και για να ανατραπεί χρειάζονται να παρθούν «εδώ και τώρα» σημαντικές αποφάσεις, πολλές εξ αυτών στον αντίποδα των έως τώρα πρωθυπουργικών επιλογών. Πρόκειται για τα στελέχη εκείνα που δεν βρίσκονται στον στενό πρωθυπουργικό πυρήνα και τα οποία κατά καιρούς έχουν εκφράσει πολλές αντιρρήσεις για συνεργάτες του κ. Αντώνη Σαμαρά και κυρίως για την επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης (θεωρία των δύο άκρων και θρησκευτικά πιστεύω του κ. Τσίπρα).

Η δεύτερη ομάδα είναι πιο κοντά στον κ. Σαμαρά. Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη: Η συμφωνία με την τρόικα, χωρίς νέα μέτρα (στοίχημα που όμως δύσκολα θα κερδηθεί), η επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος τον Απρίλιο, το ανέβασμα των τόνων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ένας ανασχηματισμός είναι στοιχεία ικανά να ξαναδώσουν την πρωτιά στη ΝΔ.

Ωστόσο, και εντός του στενού πρωθυπουργικού κύκλου υπάρχουν πλέον διαφωνίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός αυτού του κλίματος ο Πρωθυπουργός επιλέγει τη «φυγή προς τα εμπρός». Ο κ. Σαμαράς έχει δώσει εντολή στους εμπλεκόμενους υπουργούς να τελειώσουν πάση θυσία με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και την ερχόμενη Πέμπτη συγκαλεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ όπου αναμένεται να κηρύξει και επίσημα την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Ο κ. Σαμαράς θα τονίσει στα μέλη της Κ.Ο. του κόμματός του ότι η χώρα βρίσκεται «ένα βήμα πριν την οριστική έξοδο από τα μνημόνια» και θα τους ζητήσει να στηρίξουν χωρίς αστερίσκους τις αποφάσεις και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του ανασχηματισμού, οι πληροφορίες θέλουν να είναι πιο κοντά παρά ποτέ, εν όψει και των υποψηφιοτήτων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που μπορεί να προκαλέσουν κυβερνητικό ντόμινο με κρίσιμο στοίχημα την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τον κ. Γιάννη Στουρνάρα.  

Ο τελευταίος κινείται εσχάτως σε γραμμή Σαμαρά, τονίζοντας ότι βρισκόμαστε «ένα βήμα πριν από το τέλος».

Πάντως, παρά το γεγονός ότι το πρωί ο κ. Στουρνάρας, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, δήλωσε ότι στο επόμενο Eurogroup η Ελλάδα δεν θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης, θεωρείται βέβαιο ότι την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup θα έχει πολύ δύσκολο έργο.

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θέλουν την τρόικα να έρχεται στην Αθήνα αφού πρώτα έχει επιτευχθεί συμφωνία και σε καμία περίπτωση να εμπλέκεται σε παρατεταμένες διαπραγματεύσεις επί ελληνικού εδάφους, το οποίο για ορισμένους σε Βρυξέλλες και Βερολίνο θεωρείται  πλέον «εχθρικό».

Τέλος, την Παρασκευή το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα ανοιχτά θέματα.   

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή