«Εξωπραγματικά» χαρακτηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Γελαλής τα πρόστιμα που προβλέπει ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και κάνει λόγο για «τρομακτικό ποινολόγιο επί δικαίων και αδίκων».
«Τα νέα πρόστιμα εξόντωσης και όχι συμμόρφωσης θα αποτελέσουν την ταφόπλακα της μικρομεσαίας επιχείρησης αλλά και των λογιστών – φοροτεχνικών και θα οδηγήσουν τη συγκέντρωση της αγοράς στις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις», προειδοποιεί ο βουλευτής και υπεύθυνος φορολογικής πολιτικής της ΕΚΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.
«Κανείς δεν αρνείται ότι πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα σε περιπτώσεις όπως μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με την αντιμετώπιση της αμέλειας σαν έγκλημα», συνεχίζει ο κ. Γελαλή, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν συγχωρούνται ούτε τα ανθρώπινα λάθη».
Ενδεικτικά όπως αναφέρει ο ίδιος, «αν μία επιχείρηση με απλογραφικά βιβλία καθυστερήσει μία μέρα να υποβάλλει δήλωση ΦΠΑ και να αποδώσει φόρο 20 ευρώ και μία άλλη επιχείρηση με απλογραφικά βιβλία καθυστερήσει 50 μέρες να υποβάλει δήλωση ΦΠΑ και να αποδώσει φόρο 1.000.000 ευρώ το πρόστιμο και στις δύο περιπτώσεις είναι 1.000 ευρώ συν τους τόκους 8,76% επί του φόρου ετησίως. Αν οι παραπάνω επιχειρήσεις τηρούσαν διπλογραφικά βιβλία το πρόστιμο γίνεται 2.500 ευρώ και για τις δύο συν τους τόκους. Είτε μία επιχείρηση δεν πληρώσει 20 ευρώ, είτε 1000, είτε 100.000, είτε 1.000.000 φόρο το πρόστιμο είναι το ίδιο».
Σύμφωνα επίσης με τον βουλευτή, «στην περίπτωση της ίδιας παράβασης εντός πέντε ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο διπλάσιο του αρχικού και για τις δύο επιχειρήσεις, δηλαδή 2.000 ευρώ συν τόκους αν τηρούν απλογραφικά βιβλία και 5.000 ευρώ συν τόκους αν τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Σε περίπτωση που για τρίτη φορά μία επιχείρηση αμελήσει να υποβάλει δήλωση ΦΠΑ εντός πέντε ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο τετραπλάσιο του αρχικού προστίμου, δηλαδή 4.000 και 10.000 ευρώ αντίστοιχα, συν τους τόκους».
«Η ίδια τιμωρία σε εκείνον που φοροδιαφεύγει για εκατομμύρια ευρώ και σε εκείνον που έχει παραλείψει για μία μέρα να υποβάλει δήλωση, είτε από λάθος, είτε από αμέλεια, είτε από αδυναμία. Στην πραγματικότητα τιμωρούν το ίδιο τις πράξεις φοροδιαφυγής με τα ανθρώπινα λάθη ή την αμέλεια», επισημαίνει ο κ. Γελαλής.
Καλεί τέλος το οικονομικό επιτελείο να επανεξετάσει το θέμα μαζί με τους αρμόδιους φορείς «προτού κλείσουν και όσες επιχειρήσεις έχουν επιβιώσει της κρίσης», υπογραμμίζοντας την ανάγκη καθιέρωσης «ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος με πρόστιμα δίκαια και αναλογικά».