Λευκωσία: Υπεροπτικές οι δηλώσεις Ερντογάν - Δεν χρειάζονται μαθήματα σύνεσης

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014 15:06
UPD:15:10

 Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Χρήστος Στυλιανίδης

A- A A+

Υπεροπτικές χαρακτήρισε τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, τονίζοντας ότι έτσι «δεν διαμορφώνεται κατάλληλο κλίμα για επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου».

Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, ο Νίκος Αναστσιάδης «δεν χρειάζεται μαθήματα, ούτε σύνεσης, ούτε πολιτικής βούλησης για τη λύση του Κυπριακού».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «έχει αποδείξει στην πράξη τι σημαίνει πολιτική βούληση για λύση του κυπριακού προβλήματος, για ειρήνευση στην Ανατολική Μεσόγειο». «Δεν χρειάζεται μαθήματα από κανέναν», επανέλαβε.

«Ο Ερντογάν αυτό που πρέπει να κάνει -και το υπαινίχθηκε και μόνος του στις Βρυξέλλες- είναι επιτέλους να υποδείξει και να καθοδηγήσει σωστά τον κ. Έρογλου να αποδεσμευτεί από την "Ντενκτασική κληρονομιά"», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Στυλιανίδης είπε όσον αφορά «το θέμα ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά» ότι «το μόνο που έχουμε να δηλώσουμε σαφώς είναι ότι στο σύνολό της η κοινωνία, οι Ελληνοκύπριοι, πιστεύουν σε λύση και την επιδιώκουν, το συντομότερο».

«Κάποιοι άλλοι πρέπει να αποδεχθούν ότι αυτή η λύση θα πρέπει να συζητηθεί πάνω σε ουσιαστική βάση διαπραγμάτευσης το συντομότερο και να έχει προοπτική κατάληξης το συντομότερο», κατέληξε. 

Οι δηλώσεις Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε την Τρίτη από τις Βρυξέλλες πως η τουρκοκυπριακή πλευρά επιδεικνύει θετική προσέγγιση στο ζήτημα του Κυπριακού την οποία στηρίζει η κυβέρνηση της Άγκυρας.

Εξέφρασε την ελπίδα να επιδείξει και η ελληνοκυπριακή πλευρά την ίδια στάση, επιμένοντας ότι η λύση θα πρέπει να βασίζεται σε «μια ομοσπονδιακή δομή με δύο ιδρυτικά κράτη και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση επ'αυτού».

Οι δηλώσεις του αυτές έγιναν σε κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση που είχε στο Ευρωκοινοβούλιο με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων. 

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση και κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να υπάρξει πρόοδος», ανέφερε ο Ερντογάν σε άλλες δηλώσεις του, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

«Θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση με τον πρόεδρο της 'Νότιας Κύπρου' Νίκο Αναστασιάδη και στην συνάντηση που διεξήχθη πριν από τέσσερις ημέρες επιχειρήσαμε να τον πείσουμε προκειμένου να υπάρξει πιο θετική προσέγγιση», πρόσθεσε και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι θέσεις της Κύπρου θα κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή