«Βασίλισσα» στα έσοδα η Ρεάλ Μαδρίτης

Έσοδα άνω των 5 δισ. ευρώ για τις 20 κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014 11:33
UPD:11:50
A- A A+

Στα 5,4 δισ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα των 20 κορυφαίων ομάδων του κόσμο την περασμένη περίοδο, καταγράφοντας αύξηση μεγαλύτερη των 400 εκατ. ευρώ, ή 8%, σύμφωνα με την 17η έκδοση του Football Money League της Deloitte.

Στην κορυφή της κατάταξης του Money League βρέθηκε για ένατη συνεχή χρονιά η Ρεάλ Μαδρίτης, ξεπερνώντας το προηγούμενο σερί των οκτώ χρόνων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με συνολικά έσοδα ύψους 518,9 εκατ. ευρώ.

Η Μπαρτσελόνα διατήρησε τη δεύτερη θέση, ενώ η κατάκτηση τριών τίτλων από τη Μπάγερν Μονάχου είχε ως αποτέλεσμα να «κλέψει» την τρίτη θέση από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία βρέθηκε εκτός τριάδας για πρώτη φορά στο Money League.

Η κυριαρχία της Μπάγερν στη Γερμανία και στην Ευρώπη το 2012/13 αντικατοπτρίζεται στην άνοδό της στην τρίτη θέση με αύξηση 62,8 εκατ. ευρώ (+17%) στα έσοδα που έφτασαν τα 431,2 εκατ. ευρώ.

Από τις άλλες πέντε αγγλικές ομάδες στην κατάταξη των 20, η συνεχιζόμενη άνοδος της Μάντσεστερ Σίτι τη φέρνει στην έκτη θέση. Η εμπορική επιτυχία της ομάδας την έφερε, για πρώτη φορά στην εν λόγω κατάταξη, πάνω από τις αντιπάλους της στην Premier League, Τσέλσι (7η) και Άρσεναλ (8η).

Παρότι τα έσοδα της Λίβερπουλ (12η) αυξήθηκαν κατά 9%, η ομάδα βρέθηκε εκτός δεκάδας για πρώτη φορά από το 1999/2000. Παρόλα αυτά είναι στην υψηλότερη θέση στο Money League από τις ομάδες που δεν συμμετέχουν στο Champions League.

Μια από τις σημαντικότερες ιστορίες του φετινού Money League είναι η ανάδειξη της Παρί Σαν Ζερμέν, η οποία ανέβηκε στις κορυφαίες πέντε ομάδες. Τα έσοδα της ομάδας σχεδόν τετραπλασιάστηκαν στα 398,8 εκατ. ευρώ από το 2010/11 και περιλαμβάνουν εμπορικά έσοδα ύψους 254,7 εκατ. ευρώ - η υψηλότερη πηγή εσόδων ως μόνος οικονομικός πόρος για μια ποδοσφαιρική ομάδα.

«Τα συνολικά έσοδα των 20 κορυφαίων ομάδων, κάθε μια από τις οποίες παρουσίασε αύξηση το 2012/13, αυξήθηκαν κατά 8%, ξεπερνώντας μακράν τα δεδομένα της ευρύτερης παγκόσμιας οικονομίας. Αυτή η αύξηση έρχεται, πριν ληφθούν υπόψη οι νέες συμφωνίες για ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα των πρωταθλημάτων της Premier League και της Bundesliga, τα οποία θα έχουν αντίκτυπο στα έσοδα των ομάδων στο Money League του επόμενου χρόνου», σχολίασε ο Dan Jones, Partner του Sports Business Group της Deloitte. Τόνισε, επίσης, πως κάθε μια από τις 30 κορυφαίες ομάδες είχαν έσοδα πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις