Κίνα: Άρχισε η δίκη του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Σου Ζιγιόνγκ

Σιωπηλός καθώς δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της διαδικασίας
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014 18:06
UPD:18:11
REUTERS/HANDOUT/ Xiao Guozhen

Φωτογραφία αρχείου του δικηγόρου και ακτιβιστή Σου Ζιγιόνγκ. Ο δικηγόρος, καθώς και η υπεράσπισή του, θεωρούν όλη τη διαδικασία παράνομη και γι’ αυτό έμειναν σιωπηλοί καθ΄ όλη τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της δίκης.

A- A A+

Ο Σου Ζιγιόνγκ, γνωστός δικηγόρος και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος είχε προχωρήσει σε καμπάνια κατά της διαφθοράς στην Κίνα, αντιμετώπισε την Τετάρτη την κινεζική δικαιοσύνη, στην πρώτη ημέρα της δίκης του με την κατηγορία της «συγκέντρωσης πλήθους για τη διασάλευση της δημόσιας τάξης».

Ο κ. Σου είναι ένας εκ των ακτιβιστών του κινήματος για τη διαφάνεια στη χώρα ο οποίος θα δικαστεί αυτή την εβδομάδα.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν ασκήσει κριτική στον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ – ο οποίος είχε εμφανιστεί ως πολέμιος της διαφθοράς – για τις συγκεκριμένες δίκες.

Η δίκη του κ. Σου έρχεται την ώρα που γίνεται γνωστό ότι εξέχοντα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΚΚ Κίνας έχουν συστήσει υπεράκτιες (offshore) εταιρείες σε φορολογικούς «παραδείσους».

Ο δικηγόρος συνελήφθη τον Ιούλιο του 2013.

Τα μέτρα ασφαλείας έξω από το δικαστήριο ήταν δρακόντεια, ενώ η αστυνομία δεν επέτρεπε σε δημοσιογράφους να πλησιάσουν ή να τραβήξουν τηλεοπτικά πλάνα.

Ο δικηγόρος, καθώς και η υπεράσπισή του, θεωρούν όλη τη διαδικασία παράνομη και γι’ αυτό έμειναν σιωπηλοί καθ΄ όλη τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της δίκης.

Ο συνήγορός του, Ζανγκ Κινγκφάνγκ, κατήγγειλε ότι το δικαστήριο απέρριψε μάρτυρες υπεράσπισης, ενώ σε κάποιους εξ όσων είχαν δηλωθεί ως τέτοιοι επιβλήθηκαν και περιοριστικά μέτρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή