Αίγυπτος: Σε 18 ημέρες διαδηλώσεων από την Παρασκευή καλεί η Αδελφότητα

Με στόχο την ανατροπή της στηριζόμενης από το στρατό μεταβατικής κυβέρνησης
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014 15:59
UPD:16:06
REUTERS/AMR ABDALLAH DALSH

Οι υποστηρικτές του κ. Μόρσι οργανώνουν τακτικά διαδηλώσεις, έστω κι αν δεν καταφέρνουν πλέον να κινητοποιήσουν μεγάλη μερίδα κόσμου εξαιτίας της βίαιης καταστολής που ασκούν εναντίον τους οι αρχές (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Η Συμμαχία Κατά του Πραξικοπήματος, η οποία συνασπίζει όλους τους αντιπάλους του καθεστώτος που ακολούθησε την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι από την προεδρία στις 3 Ιουλίου, κάλεσε το λαό σε 18 ημέρες διαμαρτυρίας σε όλη την Αίγυπτο.

Έναρξη θεωρείται η Παρασκευή για να τιμηθεί η τρίτη επέτειος της εξέγερσης που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.

Σε ανακοίνωση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, ο συνασπισμός, στον οποίο πρωτοστατεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα από την οποία προέρχεται και ο ίδιος ο κ. Μόρσι, εξηγεί πως η κινητοποίηση θα συνεχισθεί ως τις 11 Φεβρουαρίου, επέτειο της πτώσης του Χόσνι Μουμπάρακ, έπειτα από 18 ημέρες λαϊκής εξέγερσης.

Η Συμμαχία εξήγησε πως στόχος είναι «να μπει τέλος στο στρατιωτικό καθεστώς που έχει διαπράξει τα περισσότερα, αν όχι το σύνολο των φρικτών και επαίσχυντων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τις 25 Ιανουαρίου 2011 και μετά και τα οποία γνώρισαν την κορύφωσή τους μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα».

Οι υποστηρικτές του κ. Μόρσι οργανώνουν τακτικά διαδηλώσεις, έστω κι αν δεν καταφέρνουν πλέον να κινητοποιήσουν μεγάλη μερίδα κόσμου εξαιτίας της βίαιης καταστολής που ασκούν εναντίον τους οι αρχές. Από την καταστολή αυτή έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1000 άνθρωποι, ενώ χιλιάδες έχουν οδηγηθεί στις φυλακές.

Ένταση προαναγγέλλεται για την ημέρα μνήμης της 25ης Ιανουαρίου, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραήμ έχει καλέσει τους οπαδούς της κυβέρνησης, η οποία ελέγχεται ντε φάκτο από το στρατό, να διαδηλώσουν μαζικά για να αντικρούσουν «το σχέδιο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να σπείρει το χάος».

Η Συμμαχία ζήτησε να πραγματοποιηθούν «μη βίαιες» και «ειρηνικές» διαδηλώσεις, όμως κατά τις συγκεντρώσεις της συχνά σημειώνονται συγκρούσεις με τους αντιπάλους του κ. Μόρσι ή με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή