Χολιγουντιανών προδιαγραφών «κατάσχεση» Πόρσε που κέρδισε το Le Mans 1979

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014 12:26
UPD:13:33
Autoblog.com/ David Soares

Οι πράκτορες της DEA φόρτωσαν το αυτοκίνητο, του έδωσαν μια «απόδειξη» για κατασχεθείσα περιουσία και αποχώρησαν. «Δεν έμοιαζε αληθινό. Έμοιαζε σαν κάτι από τις ταινίες. Και κατά κάποιον τρόπο ήταν».

A- A A+

Στη συλλογή του Μπρους Μέγιερ, μέλους του Bonneville 200 mph club στη Γιούτα,  περιλαμβάνονται πολλά αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων και ένα Shelby Cobra, μία Mercedes Benz 300 Sc Cabriolet, μία Ferrari 625 TRC Spider κ.α. Ωστόσο, στις 9 Ιανουαρίου είχε μία δυσάρεστη έκπληξη, όταν είδε την Porsche 935 K3 του, αυτοκίνητο που είχε κερδίσει το Le Mans 1979, να «κατάσχεται» από «πράκτορες της DEA (Δίωξη Ναρκωτικών)» σε διοργάνωση στο Mazda Raceway Laguna Seca.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Sports Car Digest, το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, ιπποδύναμης 700 αλόγων, στα χέρια των Ντον και Μπιλ Γουΐτινγκτον και του συνοδηγού Κλάους Λούντβιχ είχε κερδίσει το Le Mans το 1979, είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση στο Brands Hatch το ίδιο έτος και το 1980 τερμάτισε τρίτο στο Sebring, πρώτο στο Nürburgring και πρώτο στο Watkins Glen. Στη συνέχεια πέρασε τριάντα χρόνια σε αποθήκευση, ωστόσο τέθηκε ξανά σε «υπηρεσία» για να κερδίσει τα Porsche 911 Competition classes το 2013. Πολλοί το θεωρούν την σημαντικότερη Porsche 911 που έχει υπάρξει ποτέ.

Ωστόσο, η ιστορία του περιλαμβάνει και μπλεξίματα με τον νόμο, που περιλαμβάνουν έρευνες από την DEA, το FBI και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας λόγω φερόμενης συνεργασίας των αδελφών Γούτινγκτον με νοτιοαμερικανούς εμπόρους ναρκωτικών.

Τη συγκεκριμένη ημέρα, πλησίασε τον Μέγερ μια ομάδα «πρακτόρων» στην Laguna Seca, για να «κατασχέσουν» το αυτοκίνητο. Περιγράφοντας την εμπειρία του, ο συλλέκτης θυμάται ότι οι πράκτορες έφεραν όπλα, σήματα και φαίνονταν να αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά την υπόθεση. «Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν πλάκα, αλλά γινόταν όλο και πιο έντονη κάθε λεπτό».  Σημειώνεται ότι ο ίδιος παραδέχεται ότι είχε ανησυχίες για το όχημα, λόγω της υπόθεσης των Γουΐτινγκτον.

Οι πράκτορες της DEA φόρτωσαν το αυτοκίνητο, του έδωσαν μια «απόδειξη» για κατασχεθείσα περιουσία και αποχώρησαν. «Δεν έμοιαζε αληθινό. Έμοιαζε σαν κάτι από τις ταινίες. Και κατά κάποιον τρόπο ήταν».

Μετά από μία «αιωνιότητα», όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος, το ρυμουλκό έφερε πίσω στη Laguna Seca την Porsche 93 K3, καθώς το όλο περιστατικό ήταν μία φάρσα των φίλων του, Μπρους Κανέπα, Τσάλι Νίαρμπουργκ, Τσιπ Κόνορ και Αλ Αρσιέρο. Οι «πράκτορες» ήταν ηθοποιοί – όλοι πρώην στρατιωτικοί - και ο επικεφαλής ήταν πραγματικός δικηγόρος, κάτι που συνετέλεσε στο να γίνει πιο πιστευτή η «κατάσχεση». Για τη διοργάνωση της φάρσας χρειάστηκαν μήνες, και, σύμφωνα με τον Μπρους Κανέπα, χρειάστηκε πάρα πολλή δουλειά, έτσι ώστε να μοιάζει με εργασία πλήρους απασχόλησης, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες – έγινε ακόμη και πρόβα.

Προτεινόμενα για εσάς