Εκατοντάδες αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ασιατικές εταιρείες κατασκόπευσε η ρωσική κυβέρνηση, όπως υποστηρίζει η αμερικανική εταιρεία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο CrowdStrike.
Σύμφωνα με την εταιρεία, μεταξύ των θυμάτων της, άγνωστης μέχρι σήμερα, εκστρατείας κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο περιλαμβάνονται εταιρείες ενέργειας και τεχνολογίας.
Η CrowdStrike δεν ανέφερε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο του υλικού που υπεκλάπη ή την ταυτότητα των εταιρειών που έπεσαν θύματα, επικαλούμενη συμφωνίες εμπιστευτικότητας που συνδέονται με την έρευνά της.
«Αυτές οι επιθέσεις φαίνεται ότι υποκινήθηκαν από το ενδιαφέρον της ρωσικής κυβέρνησης να βοηθήσει τη βιομηχανία της χώρας να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της σε σημαντικούς τομείς εθνικής σημασίας», δήλωσε στο Reuters ο Ντμίτρι Αλπέροβιτς, επικεφαλής του τμήματος τεχνολογίας της CrowdStrike.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η πρώτη φορά που η ρωσική κυβέρνηση συνδέεται με τέτοιου είδους κατασκοπεία.
Ανέφερε ακόμη ότι η CrowdStrike παρακολουθεί τις δραστηριότητες μίας ρωσικής εταιρείας με την επωνυμία "Energetic Bear" εδώ και δύο χρόνια. Η εταιρεία του εκτιμά ότι η ρωσική κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την εκστρατεία κατασκοπείας λόγω των τεχνολογικών δεικτών αλλά και από την ανάλυση των στόχων που επελέγησαν και των δεδομένων που εκλάπησαν.
«Είμαστε πολύ σίγουροι γι αυτό», είπε ο Αλπέροβιτς. Ανάμεσα στα θύματα είναι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρίες, εταιρείες αμυντικών συστημάτων, τεχνολογικές εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες, σύμφωνα με την έκθεση της CrowdStrike.
Στη λίστα με τους στόχους περιλαμβάνονται ακόμη βιομηχανικές και κατασκευαστικές εταιρείες στις ΗΠΑ και στη Μέση Ανατολή καθώς και πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ.
Ο Αλπέροβιτς, ο οποίος είναι ρωσικής καταγωγής και σήμερα ζει στην Ουάσινγκτον, είναι ειδικός σε θέματα κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο και έγινε γνωστός ενώ εργαζόταν για την εταιρεία προστασίας πληροφοριακών συστημάτων McAfee Inc.
Το 2012 υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της CrowdStrike, η οποία συλλέγει πληροφορίες για τις δραστηριότητες των χάκερς σε όλο τον κόσμο και πουλάει λογισμικό για την προστασία από τέτοιες επιθέσεις.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters