Να πάρει θέση σχετικά με τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκη περί «επαχθούς χρέους» κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.
Μιλώντας νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Σταθάκης ανέφερε συγκεκριμένα πως το 5% του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «επαχθές», καθώς, όπως είπε, το υπόλοιπο στη πλειοψηφία του είναι παραδοσιακό χρέος και προέρχεται από αγορές και συνεπώς δεν μπορεί να διαγραφεί.
Όπως εξήγησε ο κ. Σταθάκης, το επαχθές χρέος στην περίπτωση της Ελλάδας είναι περιορισμένο. «Είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα και ο εξηλεκτρισμός του ΟΣΕ, που δεν έγινε ποτέ. Είναι περίπου στο 5%. Η μεγάλη πλειοψηφία του χρέους, πάνω από το 90%, είναι παραδοσιακό, δημόσιο χρέος των αγορών, δηλαδή των ομολόγων. Εκεί δεν υπάρχει νομική διαδικασία για να αμφισβητηθεί».
Ο βουλευτής χαρακτήρισε ωστόσο «μη βιώσιμο» το δημόσιο χρέος, τονίζοντας πως (το ελληνικό χρέος) έχει ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης 9 δισ. ευρώ για τα επόμενα 30 χρόνια. Η σημερινή κατάσταση, είπε ο κ. Σταθάκης, καθιστά το χρέος μη βιώσιμο, διότι, από τώρα μέχρι το 2020, αυτά το 9 δισ. ευρώ πρέπει να προκύπτουν από πλεόνασμα του προϋπολογισμού και από ιδιωτικοποιήσεις. Είναι κοινή πεποίθηση ότι αυτό είναι αδύνατο για τη σημερινή οικονομία και δεν έχει συμβεί ξανά και ιστορικά, πρόσθεσε.
«Το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης δήλωσε σήμερα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί μόνον το 5% του δημοσίου χρέους ως 'επαχθές'. Όμως, η πολιτική απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, (σημείο 13.2) προβλέπει "την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους"», υπενθύμισε ο κ. Κεδίκογλου.
«Ή ο κ. Σταθάκης κοροϊδεύει τον Ελληνικό λαό ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα περιμένουμε σήμερα να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να μας πουν αν τελικά ισχύει το πρόγραμμά τους και –μονομερώς- θα ‘διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους’ ή ‘μόνον το 5%’», κατέληξε.
Για «επιλεκτική ανάγνωση» των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο από την πλευρά της η Κουμουνδούρου, απαντώντας στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.
«Ο κ. Κεδίκογλου διαβάζει για μια ακόμη φορά επιλεκτικά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Τον συγχωρούμε. Απλώς, για την επόμενη φορά, καλό θα είναι να γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, ανεξάρτητα από το αν αυτό χαρακτηριστεί ως ‘επαχθές’ ή όχι, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής ρύθμισης για το χρέος, που διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και την ανάκαμψη της οικονομίας», ανέφερε.
Κάλεσε τέλος τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «εάν ενημερωθεί σχετικά με τις κυβερνητικές θέσεις για το ζήτημα του χρέους, το οποίο έχει αυξηθεί σε σχέση με την προ μνημονίου εποχή, να ενημερώσει και τον ελληνικό λαό».
Τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν όμως και κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «επιτέλους παραδέχθηκε ποιοι πραγματικά διέγραψαν το "επαχθές χρέος"».
«Αναμένουμε και την δημόσια παραδοχή τους ότι το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε το μόνο υπαρκτό σχέδιο ασφαλούς εξόδου από την κρίση», ανέφεραν παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη.
Υπενθύμισαν μάλιστα τι απαντούσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όταν στις εκλογές του 2012 «ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συν αυτώ αντιμνημονιακοί έταζαν διαγραφή του επαχθούς χρέους», παραθέτοντας αυτούσιο απόσπασμα σχετικής δήλωσης του κ. Βενιζέλου, της 27ης Μαΐου 2012.
«"Επειδή ακούω αυτή την εύκολη ρητορική, περί του ‘επαχθούς χρέους’ που λένε ορισμένες πολιτικές δυνάμεις: Έχει γίνει αντιληπτό στη χώρα μας ότι από τα 210 δισεκατομμύρια χρέους, που είχαν οι ιδιώτες στα χέρια τους διεθνώς, αφαιρέσαμε το 53,5% σε ονομαστική αξία και το 75% σε καθαρά παρούσα αξία; Δηλαδή τους αφήσαμε μόλις το 25% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας; Τι παραπάνω μείωση χρέους φαντάζονται κάποιοι; Το υπόλοιπο ελληνικό χρέος, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στα χέρια των κρατών και του EFSF που μας δανείζουν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όλο το χρέος που έχουν οι ιδιώτες, αυτή τη στιγμή, όλο το ελληνικό δημόσιο χρέος που έχουν οι ιδιώτες, είναι 63 δισεκατομμύρια. Ήταν 210 δισ και έμεινε 63 δισ. Έχετε δει πουθενά στο εξωτερικό παρόμοια μείωση χρέους, παρόμοια άφεση χρέους;».