Και ιερέας μεταξύ των συλληφθέντων για το κύκλωμα εμπορίας εικόνων

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014 15:58
UPD:16:46
G4PHOTOS/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΑΣ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΗΜ. ΤΑΞΕΩΣ

Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας στο πλαίσιο των αστυνομικών δράσεων για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς εξαρθρώθηκε, ύστερα από συστηματικές και συντονισμένες έρευνες, εγκληματική ομάδα που δραστηριοποιούταν στην πώληση εκκλησιαστικών εικόνων και άλλων αντικειμένων μεγάλης θρησκευτικής, συλλεκτικής και χρηματικής αξίας.

A- A A+

Προθεσμία για να απολογηθούν αύριο στον ανακριτή πήραν οι πέντε συλληφθέντες για το κύκλωμα εμπορίας εικόνων, ιερών σκευών και εκκλησιαστικών κειμηλίων, που εξαρθρώθηκε χθες μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Θεσσαλία.

Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ των συλληφθέντων (τρεις άνδρες και δύο γυναίκες) συγκαταλέγεται και ένας 34χρονος ιερέας.

G4PHOTOS/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΑΣ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΗΜ. ΤΑΞΕΩΣ

Η σύλληψη των δύο εκ των πέντε έγινε την ώρα που επιχείρησαν να πουλήσουν αντικείμενα συνολικής αξίας 60.000 ευρώ σε αστυνομικό, ο οποίος παρουσιάστηκε ως πελάτης.

Σε έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητο των δύο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία σειρά από αντικείμενα που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα δύο ξύλινες εκκλησιαστικές εικόνες, ένα ασημένιο φωτοστέφανο και ένα βιβλίο «Πεντηκοστάριο» χρονολογίας 1765 μ.Χ..

G4PHOTOS/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΑΣ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΗΜ. ΤΑΞΕΩΣ

Μετά από έρευνες που ακολούθησαν σε σπίτια και σε αποθήκες των συλληφθέντων βρέθηκαν επίσης πλήθος ξύλινων εικόνων παλαιού τύπου, λειψανοθήκες Αγίων, μία ασημένια πρόσοψη του Αγίου Γεωργίου, ένα παλαιό Ευαγγέλιο χρονολογίας 1866 μ.Χ., ένα παλιό Ευχολόγιο κ.ά..

G4PHOTOS/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΑΣ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΗΜ. ΤΑΞΕΩΣ

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης- συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα, της απόπειρας πώλησης αντικειμένων που εμπίπτουν στο νόμο περί προστασίας αρχαιοτήτων κι εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, της ηθικής αυτουργίας και της συνέργειας σε απόπειρα πώλησης αντικειμένων που εμπίπτουν στον παραπάνω νόμο, των διακεκριμένων κλοπών, της υπεξαίρεσης και της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή