Το καθοδηγητικό όργανο του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος ενέκρινε το βράδυ της Δευτέρας την πρόταση του γραμματέα του, Ματέο Ρέντσι, για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, με 111 ψήφους υπέρ, 34 αποχές και καμία αρνητική ψήφο.
Σε αδρές γραμμές η πρόταση του κ. Ρέντσι προβλέπει την δυνατότητα για τις συμμαχίες πολιτικών δυνάμεων που θα ξεπερνούν το 35% των ψήφων να αποκτούν πριμ εδρών: θα εξασφαλίζουν από το 53% έως το 55% των εδρών.
Κατά την πρόταση, αν καμία συμμαχία δεν καταφέρνει να εξασφαλίζει το 35% των ψήφων, θα διεξάγεται δεύτερος γύρος, δεκαπέντε ημέρες μετά τον πρώτο, με τη συμμετοχή των δύο πρώτων κομμάτων.
«Πολλοί με κατέκριναν διότι το Σάββατο συναντήθηκα με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Τι έπρεπε να κάνω; Να συζητήσω τον νόμο αυτό με το σκυλί του, τον Ντούντου;», διερωτήθηκε ο κ. Ρέντσι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της ηγετικής ομάδας του κόμματός του, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο.
Μέρος της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος εκδήλωσε την αντίθεσή του στην προτεινόμενη τροποποίηση του εκλογικού συστήματος.
«Θεωρώ ότι δεν είναι η ιδανική αλλαγή. Δεν επαναφέρει τον σταυρό προτίμησης, το όριο του 35% είναι πολύ χαμηλό και υπάρχει κίνδυνος να κριθεί αντισυνταγματική», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Τζάνι Κούπερλο.
Όταν ο κ. Ρέντσι απάντησε στον κ. Κούπερλο τονίζοντας ότι δεν περίμενε να προχωρήσει σε κριτικές για τον σταυρό προτίμησης, αφού δεν συμμετείχε στις προηγούμενες εκλογές χάρη σε επιλογή των πολιτών, αλλά «επειδή τον επέβαλε ο κομματικός μηχανισμός», ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος εγκατέλειψε επιδεικτικά την αίθουσα της συνεδρίασης.
Η προτεινόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του κ. Μπερλουσκόνι και του κόμματός του, Forza Italia.
Η πρόταση πρόκειται να κατατεθεί στη Bουλή την 27η Ιανουαρίου. Μένει να διαπιστωθεί, όμως, αν θα μπορέσει να εγκριθεί χωρίς σημαντικές αλλαγές, μέχρι τον Απρίλιο - όπως επιθυμεί ο κ. Ρέντσι- ή αν οι κριτικές της αριστερής πτέρυγας του κόμματός του, αλλά και οι ενστάσεις της Νέας Κεντροδεξιάς του Αντζελίνο Αλφάνο, θα οδηγήσουν τελικά στην επαναφορά του σταυρού προτίμησης.
Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι η έγκριση της μεταρρύθμισης είναι πιθανό να επισπεύσει το τέλος της κυβέρνησης συμμαχίας υπό τον Ενρίκο Λέτα, με προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.