Κατηγορίες κατά ΟΗΕ από τον πρόεδρο του Νότιου Σουδάν

«Λειτουργεί σαν παράλληλη κυβέρνηση», σημείωσε ο Σάλβα Κιίρ
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014 13:55
UPD:13:59
REUTERS/ANDREEA CAMPEANU

Ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ.

A- A A+

Ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ κατηγόρησε την Τρίτη την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα του ότι λειτουργεί ως «παράλληλη κυβέρνηση».

Τα Ηνωμένα Έθνη «το μόνο που δεν έχουν κάνει είναι να αποκαλούν τον επικεφαλής της αποστολής τους συν-πρόεδρο της χώρας», τόνισε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα στην εθνική τηλεόραση.

Περισσότεροι από 70.000 άμαχοι αναζητούν καταφύγιο σε βάσεις του ΟΗΕ σε ολόκληρη τη νεαρή χώρα, μετά το ξέσπασμα των εσωτερικών ένοπλων συγκρούσεων το Δεκέμβριο του 2013.

Τα Ηνωμένα Έθνη σημειώνουν ότι τόσο οι κυβερνητικοί στρατιώτες όσο και οι αντάρτες οι οποίοι στηρίζουν τον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας Ρίεκ Ματσάρ έχουν διαπράξει ωμότητες.

Ήδη τις εστίες τους έχουν εγκαταλείψει συνολικά 500.000 άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 1.000 έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των μαχών.

Ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να αναπτύξει επιπλέον 5.500 κυανόκρανους στο Νότιο Σουδάν, με τους οποίους η συνολική δύναμή του στην αφρικανική χώρα θα φθάσει τους 12.500 χιλιάδες άνδρες.

Στο διάγγελμά του, ο κ. Κιίρ κατηγόρησε επίσης και ανθρωπιστικές οργανώσεις ότι στηρίζουν τον κ. Ματσάρ.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει την πόλη Μπορ, ενώ από τη Δευτέρα ισχυρίζονται ότι ελέγχουν και την πόλη Μαλακάλ, κάτι το οποίο αμφισβητείται από τους αντάρτες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή