Πενταετές πλαίσιο συνεργασίας για την ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2004 15:00
A- A A+

Την ενισχυμένη πλειοψηφία και συναπόφαση του Συμβουλίου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προώθησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας για τα θέματα μετανάστευσης ασύλου και εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. που αφορούν τομείς «ιδιαίτερα ευαίσθητους για την εθνική ασφάλεια», παρεμβαίνοντας στο πλαίσιο του διαλόγου των «25» για το συντονισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής και συνεργασίας.

Οι 25 υπουργοί Δικαιοσύνης της Ε.Ε. συμφώνησαν στο Λουξεμβούργο σε ένα πενταετές πλαίσιο συνεργασίας για το συντονισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης, εγκαταλείποντας το βέτο και αποδεχόμενοι την ενισχυμένη πλειοψηφία στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Ωστόσο, παραμένουν αρκετές επιφυλάξεις και διαφωνίες για ουσιαστικές παραμέτρους του προγράμματος.

Στο θέμα του ασύλου, Βρετανια, Γερμανία και Πορτογαλία εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την εφαρμογή κοινής πολιτικής μέχρι το 2010, αντιπροτείνοντας μια πλατφόρμα ελάχιστων αποδεκτών κριτηρίων για την υποδοχή των προσφύγων και την εξέταση των αιτημάτων βάσει της νομοθεσίας που έχει υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια.

Η Γαλλία, αντίθετα, επιμένει ότι θα πρέπει να έχει επιτευχθεί εναρμόνιση πολιτικής ασύλου έως το 2010, υποστηρίζοντας τους υπέρμαχους της «Ευρωπαϊκής Συνοριακής Αστυνομίας».

Στη διάρκεια των διήμερων εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που ολοκληρώνονται σήμερα, υπήρξε ενημέρωση για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και έγινε επισκόπηση της σημερινής κατάστασης καθώς και του υφιστάμενου πλέγματος μέτρων, ενώ αντικείμενο των συζητήσεων ήταν και η συστηματική συνεργασία σε πρακτικό επίπεδο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Επιπρόσθετα, έγινε ειδική αναφορά στην εντατικοποίηση της δικαστικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών και τη θεσμοθέτηση θέσης ευρωπαίων εισαγγελέων, όπως προβλέπει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Εκ μέρους της Ελλάδας, ο κ. Παπαληγούρας τόνισε ότι η χώρα μας ενδιαφέρεται αφενός για την εμβάθυνση της διακρατικής συνεργασίας και αφετέρου για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,καθώς και για τη διασφάλιση και προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μεταξύ άλλων τόνισε ότι «αναγκαία προϋπόθεση για να είναι κανείς ελεύθερος πολίτης, είναι να αισθάνεται ασφαλής αφού ελευθερία και ασφάλεια συνιστούν δυο αλληλένδετα δημοκρατικά κεκτημένα. Η Ευρώπη της δημοκρατίας οφείλει να αντιμετωπίζει νηφάλια, σταθερά αλλά και αποφασιστικά την αιματηρή πρόκληση του τρομομηδενισμού».

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή