Κ. Παπούλιας: Εγκάρδιες οι σχέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014 15:49
UPD:16:17
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε τον  μεταβατικό πρόεδρο της Αιγύπτου  Αντλι Μανσούρ

A- A A+

Στους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας και της Αιγύπτου αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, υποδεχόμενος τον αιγύπτιο πρόεδρο Αντλι Μανσούρ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Είστε πρόεδρος μιας χώρας εξαιρετικά φιλικής, με ιστορικούς δεσμούς με την Ελλάδα, με αρχαίους πολιτισμούς που σημάδεψαν όλο τον κόσμο. Και που σήμερα έχουμε μια εγκάρδια φιλία», σημείωσε ο κ. Παπούλιας.

Από την πλευρά του, ο κ. Μανσούρ υπογράμμισε ότι η επίσκεψή του στην Ελλάδα είναι η πρώτη που πραγματοποιεί σε ευρωπαϊκή χώρα και εξέφρασε την ελπίδα περαιτέρω αναβάθμισης των διμερών σχέσεων.

«Η Ελλάδα αποτελεί μια ένδοξη, ιστορική χώρα, ακριβώς σαν την Αίγυπτο, έχουμε κοινά οράματα σε πολλά θέματα, έχουμε ιδιαίτερες και ξεχωριστές σχέσεις πολιτικές και οικονομικές.  Ελπίζουμε να τις αναπτύξουμε και να τις προωθήσουμε», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο «αιγυπτιακός λαός αγαπά τον ελληνικό λαό».

Στο τραπέζι των συζητήσεων των δύο ανδρών τέθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Στις κοινές δηλώσεις των δύο Προέδρων μετά τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες που είχαν, ο κ. Παπούλιας ανέφερε ότι διαβεβαίωσε τον κ. Μανσούρ για τη στήριξη της Ελλάδας στην Αίγυπτο, στη μεταβατική περίοδο που διανύει, ώστε να ολοκληρωθεί η εν εξελίξει διαδικασία εκδημοκρατισμού.

Αναφερόμενος εμμέσως στην εκκρεμότητα που υφίσταται με την Αίγυπτο για συμφωνία καθορισμού των ορίων της ΑΟΖ, ο κ. Παπούλιας σημείωσε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο της Αιγύπτου για τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας και ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν τη διαχείριση των θαλασσίων συνόρων της Ένωσης.

Οι δύο πρόεδροι υπογράμμισαν το υψηλό επίπεδο των εμπορικών συναλλαγών και των ελληνικών επενδύσεων στην Αίγυπτο, ενώ συζητήθηκαν εκτενώς και θέματα τουριστικής συνεργασίας. Ο κ. Μανσούρ ανέφερε ότι τα νομικά προβλήματα των Ελλήνων επενδυτών θα απασχολήσουν τη μικτή επιτροπή οικονομικής συνεργασίας των δυο χωρών που αποφασίστηκε να συνέλθει εντός του έτους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ακόμη πως το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και πως αταλάντευτος παραμένει ο τερματισμός της παράνομης τουρκικής κατοχής καθώς και η εξεύρεση λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Επεσήμανε δε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη».

Επιπλέον ο κ. Παπούλιας εξέφρασε τη θέση της Ελλάδας «υπέρ δίκαιης συνολικής λύσης στο Μεσανατολικό», όπως είπε χαρακτηριστικά, και δήλωσε ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία που παρουσιάζεται με τη Διάσκεψη της Γενεύης, για την κρίση στη Συρία.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος επισήμανε τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ ειδικότερα για την κρίση στη Συρία είπε ότι «πρέπει να απομακρυνθούμε από τη στρατιωτική λύση και να αναζητηθεί πολιτική λύση στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Γενεύης».

Μετά τις δηλώσεις, ο κ. Παπούλιας παρέθεσε γεύμα στον Αιγύπτιο ομόλογό του στο οποίο παρακάθισαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας. Από αιγυπτιακής πλευράς παρακάθισαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Τουρισμού της χώρας και μέλη της ακολουθίας του κ. Μανσούρ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή