Ουκρανία: Νέα οδοφράγματα υψώνονται στο κέντρο του Κιέβου

Συνέχεια στην ένταση της Κυριακής
Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014 14:33
UPD:18:26
REUTERS/STRINGER

Οι νέες συγκρούσεις στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας αφορούν την πρόσφατη ψήφιση νομοθεσίας η οποία απαγορεύει επί της ουσίας μαζικές διαμαρτυρίες.

A- A A+

Διαδηλωτές ύψωσαν εκ νέου οδοφράγματα από κατεστραμμένα οχήματα στο κεντρικό Κίεβο τη Δευτέρα, υπό τους ήχους χειροβομβίδων κρότου - λάμψης, μετά από μια νύχτα συγκρούσεων και βίας.

Οι νέες συγκρούσεις στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας αφορούν την πρόσφατη ψήφιση νομοθεσίας η οποία απαγορεύει επί της ουσίας μαζικές διαμαρτυρίες, μετά από μήνες αντικυβερνητικών και φιλοευρωπαϊκών διαδηλώσεων κατά της φιλορωσικής προεδρίας Γιανουκόβιτς.

Δεκάδες διαδηλωτές παραμένουν σε κεντρικό δρόμο του Κιέβου τη Δευτέρα το απόγευμα, ενώ οχήματα τα οποία είχαν παραδοθεί στις φλόγες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων της νύχτας καίγονται ακόμη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press.

RUPTLYTV

Μεγάλη διαδήλωση κατά της νέας νομοθεσίας για τις διαμαρτυρίες πήρε βίαιη τροπή την Κυριακή, όταν εκατοντάδες ριζοσπάστες διαδηλωτές αποκόπηκαν από τον κύριο όγκο της συγκέντρωσης και κατευθύνθηκαν προς το κοινοβούλιο.

EURONEWS
Στο χάος βυθίζει την Ουκρανία ο νόμος που καταπνίγει τις διαδηλώσεις

Εκεί επιτέθηκαν κατά των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας με μακριά ραβδιά, πέτρες και βόμβες μολότοφ, ενώ πυρπόλησαν και αστυνομικά αυτοκίνητα.

Η αστυνομία απάντησε με χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού. Δεκάδες διαδηλωτές, αλλά και αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει προγραμματίσει επαφές με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης εντός της ημέρας.

«Έγκλημα κατά του κράτους»

Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ζήτησε από τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να σταματήσουν τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, εκτιμώντας ότι διαπράττουν ένα «έγκλημα κατά του κράτους».

«Πρέπει να τερματιστούν αμέσως οι συγκρούσεις που συνοδεύονται από βία, εμπρησμούς, βίαιες ταραχές, οι οποίες απειλούν την εθνική ασφάλεια της Ουκρανίας. Δεν είναι παρά χουλιγκανισμός. Είναι ένα έγκλημα κατά του κράτους», αναφέρει ο γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Πτσόνκα σε ανακοίνωσή του.

Η φυλακισμένη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας και πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, στο μεταξύ, εξέφρασε τη Δευτέρα την υποστήριξή της στους διαδηλωτές που συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

«Απευθύνομαι σε εσάς, τους δυνατούς άνδρες και γυναίκες της Ουκρανίας, με λέξεις υποστήριξης και εμπιστοσύνης. Υπερασπιστείτε την Ουκρανία, μην φοβάστε για τίποτα. Δεν υπάρχουν άλλα μέσα για να αντιμετωπίσει ο λαός τη μαφία. Είστε ήρωες», αναφέρει η κ. Τιμοσένκο σε ανακοίνωσή της, την οποία διάβασε η εκπρόσωπός της Μαρίνα Σορόκα.

«Η ελευθερία αξίζει μια τέτοια μάχη», υπογράμμισε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης.

Βίαιες συγκρούσεις, από τις οποίες τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι, ξέσπασαν την Κυριακή στο Κίεβο στη διάρκεια κινητοποίησης 200.000 αντικυβερνητικών διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την υιοθέτηση νόμων οι οποίοι ενισχύουν τις κυρώσεις σε βάρος των διαδηλωτών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή