Δ. Κούρκουλας: Ουδέποτε παραιτηθήκαμε από τις γερμανικές αποζημιώσεις

Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014 13:48
UPD:13:52
EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας απαντά σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή.

A- A A+

Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότη Μαριά.

EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.

Ο κ. Μαριάς κάλεσε την κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί την ελληνική προεδρία για να διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο, κατηγορώντας την ότι έχει αργήσει να αντιδράσει, ότι δεν έχει διαπραγματευτική γραμμή και πως πετά την μπάλα στην εξέδρα.

Απαντώντας, ο κ. Κούρκουλας αντέτεινε ότι η κυβέρνηση περιμένει την γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου να καθορίσει η Ελλάδα την στρατηγική της.

Επεσήμανε ακόμα ότι η Ελλάδα με κάθε ευκαιρία θέτει το θέμα πολιτικά, προσθέτοντας ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος συζήτησε πρόσφατα το ζήτημα τόσο με τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Γκίντο Βεστερβέλε, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φράνκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, κατά την επίσκεψη τους στη χώρα μας.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων δεν σχετίζεται ούτε με την κρίση, ούτε με το πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας και ότι «η εκκρεμότητα αυτή δεν πρέπει να γίνεται σενάριο συνομωσιολογίας για να μην γίνει λαβή πολιτικής καφενείου».

Τον λόγο ζήτησε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος και πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, όμως ο προεδεύων εξηγησε ότι δεν μπορεί εκ του Κανονισμού να κάνει παρέμβαση.

ΜΙλώντας με δημοσιογράφους, ο κ. Γλέζος είπε ότι ήθελε να υποβάλει δύο ερωτησεις: Πρώτον, για ποιο λόγο η Γερμανία έχει εκπληρώσει τα αναγκαστικά δάνεια που είχε λάβει από Γιουγκοσλαβία και Πολωνία και αρνείται να αποπληρώσει το ελληνικό δάνειο και δεύτερον γιατί η Γερμανία, που έχει πληρώσει όλες τις επανορθώσεις που της επέβαλε η Επιτροπή του Παρισιού μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο αρνείται να δώσει στην Ελλάδα τις επανορθώσεις. 

«Οι ελληνικές κυβερνήσεις λένε ότι δεν παραιτούνται, αλλά το ερώτημα είναι τι κάνουν» σχολιάσε ο κ. Γλέζος.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή