Με την παραίσθηση του «Μανώλη...!»

Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014 08:40
A- A A+

Η Άννα Φόνσου παρουσιάζει το έργο του κύπριου συγγραφέα Γιώργου Νεοφύτου, «Μανώλη...!», σε σκηνοθεσία του Κώστα Βαγιανού, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, για έξι μόνο παραστάσεις,  στις 18, 19, 24, 25 και 26 Ιανουαρίου, στις 9.30 το βράδυ.

Με μια μοναδική για κυπριακό έργο διαδρομή σε έξι χώρες, το «Μανώλη...!», η ιστορία της μάνας που ζει με την παραίσθηση του αδικοχαμένου της γιου, έχει παρουσιαστεί πολλές φορές στο θέατρο και το ραδιόφωνο, μία στην τηλεόραση, καθώς και σε δύο παραγωγές με τη μορφή όπερας δωματίου.

Ένα ηχηρό χαστούκι στον εφησυχασμό των ανθρώπων

Όπως σημειώνουν οι συντελεστές της παράστασης, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τους σκοπούς του ιδρύματος «Το Σπίτι του Ηθοποιού»: «Πρόκειται για ένα έργο, που, κάτω από την επιφανειακή του απλότητα και τη σχεδόν δωρική του λιτότητα, κρύβεται ένας κόσμος από βαθιά ανθρώπινα συναισθήματα. Πάντα σε χαμηλούς τόνους και χωρίς ποτέ να γίνεται μελόδραμα, φανερώνει πανανθρώπινες διαχρονικές αξίες. Καταφέρνει να συγκινήσει και ιδιαίτερα να προβληματίσει, δίνοντας ένα ηχηρό χαστούκι στην ηθελημένα “ιστορική αμνησία” και τον εφησυχασμό των ανθρώπων.

Η ηθοποιός, λοιπόν, που ερμηνεύει τον ρόλο, πρέπει να διαθέτει φαντασία, ευλυγισία έκφρασης και μεγάλες δυνατότητες υποκριτικής, ώστε να μπορεί να βιώνει και να αποδίδει τόσο τη ρεαλιστική καθημερινότητα, όσο και την καθημερινή τραγικότητα του μύθου αυτού.
Επίσης, μέσα από το κείμενο, αναδεικνύεται ένας ρυθμός, σχεδόν ποιητικός. Για αυτό, σε ορισμένα σημεία της παράστασης, δίπλα στον ρυθμό χρειαζόταν και η μουσική. Μια μουσική, όμως, που να είναι υψηλού επιπέδου, μα και διακριτική. Μια μουσική, που να μην προσπαθεί να εντυπωσιάσει και να υπερκαλύψει το κείμενο, μα αντίθετα να το βοηθήσει. Το τραγούδι, λοιπόν, είναι του πολύ μεγάλου και αγαπημένου  Μάνου Χατζιδάκι και η μουσική του τόσο σημαντικού Erik Sati».

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Κώστας Βαγιανός, ενδυματολόγος: Σύλια Δεμίρη. Ερμηνεία: Άννα Φόνσου, τραγούδι:  Άντα Αγοραστού, κιθάρα: Γιάννης Λουκάτος.

Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - Αίθουσα: Black Box: Πειραιώς 206, Ταύρος - Αθήνα, τηλ.: 210 3418550. Διάρκεια παράστασης: 50΄. Τιμές εισιτηρίων: ενιαίο: 10 ευρώ. Προπώληση: ταμεία του Ιδρύματος (Δευτέρα - Παρασκευή: 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση), καταστήματα Public, τηλεφωνικά: 210 3418579 (Δευτέρα - Παρασκευή: 11:00 - 14:00), ηλεκτρονικά: www.mcf.gr. Οι θεατές των παραστάσεων  δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο parking του εμπορικού κέντρου Athensheart (Πειραιώς 180, κόμβος Χαμοστέρνας), Δευτέρα έως Σάββατο, 8:00 - 22:00, με την επίδειξη του εισιτηρίου της  παράστασης, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα  θέσεων.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς