Εκθεση-κόλαφος της Διεθνούς Αμνηστίας κατά των ΗΠΑ για τα βασανιστήρια

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2004 18:43
A- A A+

Είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εναντίον των βασανιστηρίων και της ωμής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής συμπεριφοράς κατά τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», που άρχισαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δημοσιεύεται σήμερα.

Η διεθνής οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταδίκασε την απάντηση που έδωσε η αμερικανική κυβέρνηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, υπογραμμίζοντας ότι κατέληξε να δημιουργήσει «τις δικές της εικόνες βασανισμών, ωμοτήτων και ταπεινώσεων».

«Η πολεμική νοοτροπία που υιοθέτησε η κυβέρνηση δεν συνδυάσθηκε με προσήλωση στο δίκαιο του πολέμου και στην πορεία οδήγησε στην απόρριψη θεμελιωδών αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρεται στην έκθεση με τίτλο «Αρνηση της Ανθρώπινης αξιοπρέπειας: Βασανιστήρια και λογοδοσία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τον Τζορτζ Μπους και τον Τζον Κέρι να προχωρήσουν σε συστηματική έρευνα σχετικά με τις πρακτικές που εφαρμόστηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις κατά την ανάκριση και την κράτηση υπόπτων.

«Το κεντρικό μήνυμα αυτής της έκθεσης είναι ότι η πρόληψη των βασανιστηρίων και της ωμής, απάνθρωπης και ταπεινωτικής συμπεριφοράς είναι πρώτιστα ζήτημα πολιτικής βούλησης», καταλήγει η έκθεση της διεθνούς οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή