Tην ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ), ανακοίνωσε σήμερα, σε ανοικτή εκδήλωση, ο δικηγόρος Βασίλης Αλεξανδρής.
Παρουσία δικηγόρων, φίλων και υποστηρικτών του από διάφορους χώρους και συνδυασμούς, ο κ. Αλεξανδρής τόνισε πως η πρόθεση του να διεκδικήσει τη προεδρία του ΔΣΑ δεν υποκρύπτει κάποια προσωπική στρατηγική ούτε αποτελεί εφαλτήριο πολιτικής καριέρας.
«Προσέρχομαι για πρώτη φορά στις δικηγορικές εκλογές χωρίς κομματικό αντίδωρο», τόνισε μεταξύ άλλων, ο κ. Αλεξανδρής, προσθέτοντας ότι δεν τον αφορά ο παρωχημένος συνδικαλιστικός παλαιοκομματισμός του χθες και οι ανούσιες αντιπαραθέσεις αλλά ο συνδικαλισμός των αρχών και της πράξης που παρεμβαίνει αποφασιστικά και λύνει προβλήματα.
Ο κ. Αλεξανδρής υπογράμμισε ότι επιζητά τη συνεργασία όλων εκείνων των δυνάμεων που μπορούν με προγραμματικό λόγο να βγάλουν τον ΔΣΑ από το περιθώριο και το σημερινό αδιέξοδο. Έκανε λόγο για τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχεται το δικηγορικό σώμα τα οποία έχουν οδηγήσει στη συστηματική και βάναυση υποτίμηση του δικηγορικού λειτουργήματος και στην απομείωση του θεσμικού ρόλου του στην απονομή της Δικαιοσύνης.
«Η δικηγορία οδηγείται σε ανυποληψία και περιθωριοποίηση» τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως η ζοφερή επαγγελματική πραγματικότητα που βιώνουμε απεικονίζει τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις μιας βαθιάς ανθρωπιστικής κρίσης.
«Δεν είμαστε τιμητές, αλλά ούτε και παθητικοί παρατηρητές της κατηφορικής αυτής πορείας», είπε με έμφαση και ζήτησε τη συστράτευση όλων των δικηγόρων, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς φανατισμούς και μισαλλοδοξίες, στη μάχη για να ανακτηθεί η κοινωνική θέση των δικηγόρων.
Μπροστά «στις ήδη μεγάλες απώλειες που έχει υποστεί το δικηγορικό σώμα» ο κ. Αλεξανδρής, δεν αρκείται σε επιμερισμό ευθυνών που είναι πραγματικά μεγάλες. Προτείνει συγκεκριμένες λύσεις ώστε ο ΔΣΑ να αντεπεξέλθει στο νέο ρόλο και τα αυξημένα καθήκοντα της νέας εποχής. Στόχος να μην χαθούν οριστικά όσα κατακτήθηκαν με θυσίες, να ανακτηθεί η χαμένη αξιοπρέπεια του κλάδου και να δοθεί ρεαλιστικό όραμα στους νέους δικηγόρους. “Σας καλώ όλους όχι απλώς να αλλάξουμε σελίδα αλλά κεφάλαιο», είπε.
Όπως υπογράμμισε επί 33 χρόνια αφοσιώθηκε στην δικηγορία και τη νομική επιστήμη, χωρίς να ζητήσει και να καταλάβει οποιαδήποτε κρατική θέση.
«Η δύναμη που αντλώ προέρχεται από τη παρουσία μου στο χώρο των δικαστηρίων. Οι δικηγορικές μου ρίζες συναντούν τις παραστάσεις των υπερασπιστών- των καταπατημένων ελευθεριών στα έκτακτα στρατοδικεία της χούντας. Εμπνέομαι από τη δράση του Στ. Κανελλόπουλου, του Γ.Α Μαγκάκη, του Κώστα Μαρούδη, του Χριστόφορου Αργυρόπουλου, δικηγόρων που έγραψαν ιστορία και προσέδωσαν κύρος και αίγλη στο δικηγορικό λειτούργημα», κατέληξε.
Οι βασικές θέσεις του είναι:
Ανασυγκρότηση του θεσμού της νομικής βοήθειας και διανομή υποθέσεων με αξιοκρατικά κριτήρια στους νέους δικηγόρους, ασφαλιστικές εισφορές, διασφάλιση των αποθεματικών, αναδιανομή μερίσματος, ταμείο αλληλοβοήθειας-ενίσχυση ασφαλισμένων μετά τη 1-1-1993, διάφανη οικονομική διαχείριση στον ΔΣΑ, φορολογικές απαλλαγές σταθερό σύστημα, αναλογική μεταχείριση, νομοθετική ρύθμιση αξιοπρεπούς οικονομικής μεταχείρισης των έμμισθων, αναδιαμόρφωση των εξετάσεων στον ΔΣΑ, αναβάθμιση αξιοπρέπειας-θεσμικού ρόλου των δικηγόρων, μείωση του υψηλού κόστους του δικαιοδοτικού έργου, εκσυγχρονισμός των νομικών σπουδών.
newsroom, naftemporiki.gr