Αυστραλία: Λιποθυμίες αθλητών στο Open εξαιτίας του καύσωνα

Αιτία «η κλιματική αλλαγή»
Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014 13:03
REUTERS/DAVID GRAY

Η Καρολίνα Πλίσκοβα προσπαθεί να δροσιστεί με μια πετσέτα.

A- A A+

Ο παρατεταμένος καύσωνας στην Αυστραλία οδήγησε σε σοβαρές αλλαγές στο πρόγραμμα του Open, στη Μελβούρνη. Είχε προηγηθεί η λιποθυμία ενός αθλητή του τένις και η απόσυρση άλλων τριών, οι οποίοι αισθάνθηκαν έντονη δυσφορία, καθώς το θερμόμετρο άγγιξε ακόμη και τους 42 βαθμούς Κελσίου. Οι μετεωρολόγοι προέβλεπαν θερμοκρασίες έως και 46 βαθμών στα νότια της χώρας.

Η εφαρμογή της «πολιτικής για την ακραία ζέστη» σημαίνει ότι σε περίπτωση που οι θερμοκρασίες ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς, τα παιχνίδια που βρίσκονται σε εξέλιξη θα διακόπτονται στο τέλος του σετ. Όπου είναι εφικτό, οι αγώνες θα συνεχίζονται σε κλειστούς χώρους.

Το 2013 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αυστραλία. Σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου για το Κλίμα, η συχνότητα, αλλά και ο αριθμός των ημερών με πολλή ζέστη έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, κάτι που το ίδιο αποδίδει στις ανθρωπογενείς κλιματικές μεταβολές. 

CNNINTERNATIONAL

«Καθώς τα αέρια του θερμοκηπίου εξακολουθούν να συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα από την καύση ορυκτών καυσίμων, περισσότερη θερμότητα εγκλωβίζεται στα κατώτερα στρώματά της», αναφέρουν οι συντάκτες της προκαταρκτικής έκθεσης. «Αυτό αυξάνει την πιθανότητα υψηλών θερμοκρασιών καθώς και επιμήκυνσης και κλιμάκωσης των κυμάτων καύσωνα.»

EPA/DAVID MARIUZ

Αστυνομικοί πηγαίνουν τα άλογά τους για μια πρωινή «βουτιά» σε παραλία της Αδελαΐδας, όπου ο υδράργυρος ξεπέρασε την Τρίτη τους 45 βαθμούς.

Σύμφωνα με τον Μπλερ Τρέγουιν από το Κέντρο Κλίματος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Αυστραλίας, η Μελβούρνη βιώνει κατά μέσο όρο 1,3 ημέρες το χρόνο με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου. Ωστόσο, μεταξύ 2001 και 2013, ο αριθμός αυξήθηκε σε 1,9 ημέρες. «Παρότι πολλοί πιστεύουν το αντίθετο, οι ημέρες με 40 βαθμούς δεν είναι και τόσο συνηθισμένες για τη Μελβούρνη και μάλιστα έχει υπάρξει πενταετία [μεταξύ 1968 και 1973] χωρίς καμία τέτοια ημέρα», δήλωσε στον Guardian.

REUTERS/BOBBY YIP

Θεατές του αυστραλιανού όπεν αναζητούν δροσιά.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι οι θερμοκρασίες στη νοτιοανατολική Αυστραλία θα αρχίσουν να υποχωρούν από το Σαββατοκύριακο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή