Ανοίγει αύριο στο Μόντε Κάρλο η αυλαία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι

Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014 17:18
UPD:17:45
EPA/REPORTER IMAGES

Ο Γάλλος Σεμπαστιάν Οζιέ αρχίζει τη σεζόν ως πρωταθλητής στους οδηγούς, ενώ η ομάδα του, η Volkswagen Motorsport, κατέκτησε πέρυσι τον τίτλο στους κατασκευαστές, στη χρονιά-ντεμπούτο της στο WRC.

A- A A+

Με τις έξι ειδικές που είναι προγραμματισμένες για το πρώτο σκέλος του Ράλι του Μόντε Κάρλο, ανοίγει αύριο η «αυλαία» της νέας σεζόν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ράλι (WRC).

Ο φημισμένος αυτός αγώνας είναι ο παλαιότερος στο WRC, αφού άρχισε το 1911, ενώ φέτος θα πραγματοποιηθεί για 82η φορά. Στο καλαντάρι δεν συμπεριλαμβάνεται φέτος το Ράλι Ακρόπολις, το οποίο η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) δεν συμπεριέλαβε στο αγωνιστικό πρόγραμμα του 2014, λόγω των ασταθών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα.

Τη θέση του ελληνικού αγώνα του WRC πήρε το Ράλι Πολωνίας, το οποίο επιστρέφει στο καλαντάρι μετά το 2009, ενώ κάποιες ειδικές του αγώνα θα διεξαχθούν στη γειτονική Λιθουανία. Οι υπόλοιποι 12 από τους 13 αγώνες του προγράμματος είναι οι ίδιοι με το 2013, δηλαδή τα Ράλι στο Μόντε Κάρλο, στη Σουηδία, στο Μεξικό, στην Πορτογαλία, στην Αργεντινή, στην Ιταλία, στη Φινλανδία, στη Γερμανία, στην Αυστραλία, στη Γαλλία, στην Ισπανία και στη Μεγάλη Βρετανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εγκαταλείπεται η εκ περιτροπής διεξαγωγή των Ράλι σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, η οποία άρχισε να εφαρμόζεται το 2008. Έτσι, το Ράλι Αυστραλίας, το οποίο διεξήχθη πέρυσι, θα παραμείνει στο καλαντάρι για το 2014 και το 2015, ενώ στη συνέχεια θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση για την εκ περιτροπής διεξαγωγή με τον αγώνα στη Νέα Ζηλανδία.

Ο Γάλλος Σεμπαστιάν Οζιέ αρχίζει τη σεζόν ως πρωταθλητής στους οδηγούς, ενώ η ομάδα του, η Volkswagen Motorsport, κατέκτησε πέρυσι τον τίτλο στους κατασκευαστές, στη χρονιά-ντεμπούτο της στο WRC. Η σεζόν που αρχίζει αύριο στο WRC σηματοδοτεί την επιστροφή της Χιουντάι στο πρωτάθλημα ως κατασκευαστή για πρώτη φορά από το 2003.

Ο βασικός οδηγός της ομάδας είναι ο Βέλγος Τιερί Νεβίλ, ενώ το δεύτερο i20 WRC θα μοιράζονται στους αγώνες του 2014 ο Ισπανός Ντάνι Σόρντο, ο Αυστραλός Κρις Άτκινσον και ο Φινλανδός Γιούχο Χάνινεν. Η Citroen Total Abu Dhabi θα «τρέχει» και φέτος με το Citroën DS3 WRC, το οποίο θα οδηγούν ο Βρετανός Κρις Μικ και ο Νορβηγός Μαντς Όστμπεργκ, ενώ ο Χαλίντ Αλ Κασίμι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μετάσχει στα Ράλι Σουηδίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας και Ισπανίας.

Η Volkswagen Motorsport με το Polo R WRC θα έχει οδηγούς τον Οζιέ και τον Φινλανδό Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα, ενώ για χάρη του τρίτου οδηγού της, του Αντρέας Μίκελσεν, η Volkswagen Motorsport δήλωσε μια δεύτερη ομάδα, τη Volkswagen Motorsport II, με την οποία ο Νορβηγός θα μετάσχει σε 10 αγώνες.

Τέλος, με αυτοκίνητο της Φορντ, το Ford Fiesta RS WRC, θα τρέχουν στη νέα σεζόν του WRC τρεις ομάδες: η Jipocar Czech National Team, με την οποία ο Τσέχος Μάρτιν Πρόκοπ θα μετάσχει σε όλους τους αγώνες της χρονιάς εκτός από το Ράλι Αυστραλίας, η RK M-Sport World Rally Team, με την οποία ο Πολωνός (πρώην οδηγός Φόρμουλα Ένα) Ρόμπερτ Κούμπιτσα θα «τρέξει» και στους 13 αγώνες της χρονιάς, και η M-Sport World Rally Team, οδηγοί της οποίας θα είναι ο Φινλανδός Μίκο Χιρβόνεν και ο νεαρός Ουαλός Έλφιν Έβανς.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις