Αίγυπτος: Δεύτερη και τελευταία ημέρα του δημοψηφίσματος για το σύνταγμα

Κριτήριο για το πολιτικό μέλλον του στρατηγού Σίσι η συμμετοχή
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014 15:41
UPD:15:43
REUTERS/MOHAMED ABD EL GHANY

Ο Τύπος χαιρετίζει το δημοψήφισμα, με την κυβερνητική εφημερίδα Αλ Γκουμχουρίγια να τιτλοφορεί το κύριο άρθρο της «Οι Αιγύπτιοι επιλέγουν το μέλλον».

A- A A+

Οι Αιγύπτιοι προσέρχονται για δεύτερη ημέρα από το πρωί της Τετάρτης στις κάλπες για να εγκρίνουν το σχέδιο αναθεωρημένου συντάγματος της χώρας, σε ένα δημοψήφισμα το οποίο θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την υποβολή προεδρικής υποψηφιότητας ή μη από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων.

Βασικό κριτήριο θα αποτελέσει το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων,

Ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι ηγήθηκε της ανατροπής του εκλεγμένου ισλαμιστή προέδρου της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013 και είναι ταυτόχρονα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας.

Τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα ο κ. Σίσι, κάλεσε τα 53 εκατομμύρια των ψηφοφόρων να επιλέξουν το «ναι» στο νέο σύνταγμα σημειώνοντας ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές «εάν το ζητήσει ο λαός» και τον στηρίξει ο στρατός.

Την Τρίτη, πρώτη ημέρα του δημοψηφίσματος, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στο περιθώριο των κινητοποιήσεων των υποστηρικτών του κ. Μόρσι, οι οποίοι μποϊκοτάρουν τη διαδικασία, ενώ τουλάχιστον 250 συνελήφθησαν.

Βόμβα μικρής ισχύος προκάλεσε ζημιές στην πρόσοψη ενός δικαστηρίου στο Κάιρο πριν ανοίξουν οι κάλπες. Νωρίτερα την Τετάρτη, δεκάδες υποστηρικτές του κ. Μόρσι απέκλεισαν έναν σταθμό του μετρό στα προάστια του Καΐρου, όπου σημειώθηκαν επεισόδια περιορισμένης έκτασης, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας.

RUPTLYTV

Ο Τύπος χαιρετίζει το δημοψήφισμα, με την κυβερνητική εφημερίδα Αλ Γκουμχουρίγια να τιτλοφορεί το κύριο άρθρο της «Οι Αιγύπτιοι επιλέγουν το μέλλον», ενώ η ανεξάρτητη Αλ Μάσρι Αλ Γιουμ διαβεβαιώνει ότι «Ο λαός επικυρώνει την επανάσταση στις κάλπες».

Το νέο σύνταγμα είναι έργο μιας επιτροπής η οποία διορίστηκε από τη μεταβατική κυβέρνηση η οποία συγκροτήθηκε μετά τις 3 Ιουλίου, μετά την καθαίρεση και τη σύλληψη του κ. Μόρσι.

Για να εγγυηθεί την ασφάλεια της διαδικασίας, που ολοκληρώνεται το βράδυ, η κυβέρνηση κινητοποίησε 160.000 στρατιώτες και 200.000 αστυνομικούς. Ορισμένες οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν ότι, εξαιτίας αυτού του γεγονότος έχει δημιουργηθεί «κλίμα φόβου και καταπίεσης». Στο Κάιρο, πορτρέτα του στρατηγού Σίσι κοσμούν τους δρόμους και σχεδόν όλα τα καταστήματα.

Η μεταβατική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να οργανώσει εντός του 2014 βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Οι τελευταίες αναμένεται να διεξαχθούν μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή