Την ανασυγκρότηση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) έτσι ώστε να αποτελέσει «έναν ισχυρό βραχίονα στήριξης και προβολής του πολιτισμού της χώρας στη διεθνή κοινότητα», ανακοίνωσε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Παράλληλα, ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε την ανάθεση των καθηκόντων του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ΕΙΠ στον Καθηγητή Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη, καθώς και τη μεταφορά στον αναβαθμιζόμενο φορέα όλων των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), μετά την απόφαση της κατάργησής του.
«Το ανανεωμένο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού θα αποτελέσει μια ομπρέλα για τον ελληνικό πολιτισμό στο πρότυπο των ξένων μορφωτικών ιδρυμάτων και θα υποστηρίξει μια φιλική “επίθεση” της ελληνικής γλώσσας, της διανόησης και των τεχνών προς όλες τις χώρες που, ιδιαίτερα σήμερα, έχουν σημασία για την Ελλάδα», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί εντόπιζαν φαινόμενα αδράνειας και αχρησίας στη λειτουργία του ΕΙΠ.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος, ανακοίνωσε ότι το ΕΙΠ θα αναλάβει πρωτοβουλία ειδικά «για την υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας ως φορέα των αξιών και του πολιτισμού μας». «Σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε, «με δεδομένο το γεγονός ότι η κυβέρνηση, πριν αναλάβω καθήκοντα ως υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει το ΕΚΕΒΙ, αποφάσισα όλες οι αρμοδιότητές του να περάσουν στην ομπρέλα του ΕΙΠ. Η απόφαση για την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ είναι ειλημμένη από το παρελθόν. Ωστόσο, όχι μόνο διατηρούμε τις αρμοδιότητές του, αλλά τις μεταφέρουμε σε αναβαθμιζόμενο φορέα».
Καθηγητής της Διεθνούς Πολιτικής, Κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, με πλούσιο πανεπιστημιακό και συγγραφικό έργο, πρώην διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών, ο κ. Γιαλλουρίδης ευχαρίστησε τον υπουργό για την πρόταση που του έκανε και μίλησε για τη «μεγάλη ευθύνη αυτής της αποστολής», στην οποία, όπως είπε, θα αφοσιωθεί παράλληλα με τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα.
«Ο πολιτισμός είναι το ισχυρότερο όπλο για να ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο πνευματικής σχέσης με τη διεθνή κοινότητα», είπε ο νέος πρόεδρος του ΕΙΠ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή, ο κ. Γιαλλουρίδης διευκρίνισε ότι «το ΕΙΠ δεν θα ενωθεί με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών, αλλά θα υπάρξει συνεργασία των δυο φορέων».
Στις προτεραιότητές του, είπε, εντάσσεται «η επιλογή προσωπικοτήτων από άλλες χώρες οι οποίες θα θελήσουν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στις πατρίδες τους. Θα κινητοποιήσουμε τις τοπικές κοινότητες, τους Έλληνες και τους φιλέλληνες, και θα ενθαρρύνουμε τις επαφές μας σε πόλεις που έχουν σημασία για την Ελλάδα, όπως η Μόσχα, η Νέα Υόρκη, το Πεκίνο, η Σαγκάη, το Ρίο Ντε Τζανέιρο. Πολλοί ξένοι έχουν μια παρεξηγημένη αντίληψη για την Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Γιαλλουρίδης. «Πρέπει να τους συστηθούμε εκ νέου και να τους κερδίσουμε με τη σύγχρονη ταυτότητά μας».