Μπους-Κέρι: Μάχη στήθος με στήθος πριν ανοίξουν οι κάλπες

Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2004 10:56

A- A A+

Μάχη στήθος με στήθος δίνουν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους και ο Δημοκρατικός αντίπαλός του, Τζων Κέρι, προσπαθώντας την ύστατη ώρα να εξασφαλίσουν την επικράτησή τους σε κρίσιμες πολιτείες, όπου η αναμέτρηση είναι αμφίρροπη και θα δώσει τη νίκη στις αυριανές προεδρικές εκλογές.

Είκοσι τέσσερις ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν δίνουν ένα ελαφρό προβάδισμα στον πρόεδρο Μπους, αλλά εντός των ορίων του στατιστικού λάθους, γεγονός που καθιστά την αναμέτρηση περισσότερο αμφίρροπη από ποτέ.

Δημοσκόπηση της εφημερίδα Wall Street Journal και του τηλεοπτικού δικτύου NBC, φέρει τον Μπους να προηγείται με 48% έναντι 47% του Κέρι και τον ανεξάρτητο υποψήφιο Ραλφ Νέιντερ, να συγκεντρώνει το 1%. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν ελάχιστη επίδραση είχε στους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το ποσοστό αποδοχής του προέδρου Μπους είναι στο 49%, λίγο κάτω από το 50% που θεωρείται κρίσιμο για την εξασφάλιση της νίκης.

Η προηγούμενη δημοσκόπηση της WSJ και του NBC στα μέσα Οκτωβρίου έδινε και στους δύο υποψήφιους από 48%.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, θα εξαντλήσει το τελευταίο 24ωρο πριν να ανοίξουν οι κάλπες περιοδεύοντας στο Οχάιο, την Πενσιλβάνια, την Αϊοβα και το Μίσιγκαν, για να καταλήξει στο Ντάλας, όπου θα κλείσει την προεκλογική του εκστρατεία με μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση.

Ο Κέρι, θα επισκεφθεί επίσης τη Φλόριντα, το Ουϊσκόνσιν, το Μίσιγκαν και το Οχάιο. Σε 10 πολιτείες με 131 συνολικά εκλέκτορες η μάχη είναι αμφίρροπη και αναμένεται να κρίνει τον νικητή των εκλογών. «Αν πιστεύετε ότι η Αμερική πρέπει να αγωνιστεί στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας με όλη τη δύναμή της και να ηγηθεί με απόλυτη εμπιστοσύνη στον αγώνα για τα ιδανικά μας, σας ζητώ να σταθείτε στο πλευρό μου», τόνισε ο πρόεδρος Μπους σε προεκλογική ομιλία του στη Φλόριντα.

Από την πλευρά του, ο Τζων Κέρι τόνισε σε ομιλία του στο Νιου Χάμσιρ, ότι με την ηγεσία του οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μετατραπούν σε μια χώρα «που καταλαβαίνει πώς να ηγείται με την ηθική της δύναμη και τη σύνεση, και όχι με ιδεολογική ακαμψία και παραπλάνηση».

Σε δημοσκόπηση της εταιρείας «Ζόγκμπι», ο Κέρι εμφανίζεται να προηγείται σε έξι από τις συνολικά 10 επίμαχες Πολιτείες, έναντι του Μπους που διατηρεί προβάδισμα σε τρεις.

Ο Κέρι προηγείται στη Φλόριδα, στην Αϊόβα, στο Μίσιγκαν, τη Μινεσότα, την Πενσιλβάνια και στο Ουϊσκόνσιν, ενώ ο Μπους φαίνεται να επικρατεί στο Κολοράντο, τη Νεβάδα και στο Οχάιο. Στο Νέο Μεξικό οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους δύο υποψηφίους από 49%.

Στις αυριανές εκλογές αναμένεται να πάρουν μέρος πάνω από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί. Δεν αποκλείεται μάλιστα να προσέλθουν στις κάλπες έως και 125 εκατομμύρια ψηφοφόροι, καθώς η κινητοποίηση είναι πολύ μεγάλη και στα δύο στρατόπεδα.

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή